Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Liza van Wijngaarden – Wiebelbillen: stimuleren of leren stilzitten?

Vanaf het moment dat mijn dochter wakker wordt, zit ze niet meer stil. Ze is aan het springen op bed, danst voor de spiegel, rent de kamer door en kan op de een of andere manier springend haar kleren aantrekken. Voor mijn dochter is stilzitten geen favoriete bezigheid, net als voor veel andere kinderen. En gelukkig maar, want door te bewegen ontwikkelen kinderen belangrijke motorische vaardigheden waar ze de rest van hun leven plezier en profijt van hebben.
Blog-liza-van-wijngaarden-wiebelbillen
oto: Pexels / Ksenia Chernaya

Zelfs tijdens het eten aan tafel zit mijn dochter niet stil. ‘Wiebelbillen’ noemt ze dat zelf. Ze verzint allerlei dingen om te kunnen bewegen, laat ‘per ongeluk’ dingen op de grond vallen zodat ze die kan pakken en heeft vaak nog een nieuwe vork of een beker drinken nodig. En stiekem kunnen wij hier alleen maar om lachen. 

Bewegen is voor veel kinderen vanzelfsprekend. Vanaf kleins af aan zijn kinderen in beweging. Van een baby die de eerste beweging van de armen en benen maakt en het hoofd probeert op te tillen, tot peuters die sneller dan het licht aan je voorbij rennen. De ontwikkelingen op het gebied van bewegen lijken de eerste twee jaar het hardst te gaan. En daar kunnen jonge kinderen vaak wel wat hulp bij gebruiken. 

Er is beperkt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar bewegen en gezondheid bij kinderen van 0 tot en met 3 jaar. Maar we weten dat voldoende en veelzijdig bewegen nodig is voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. En dat meer beweging tot gezondheidswinst kan leiden, zo blijkt ook uit het beweegadvies van de Gezondheidsraad. 

Maar wat is dan meer bewegen en hoe help je jonge kinderen hierbij? Vrij spelen en ontdekken is hierbij voor kinderen belangrijk. Je kunt bewegen stimuleren door beweging in dagelijkse activiteiten te brengen. Bijvoorbeeld door de allerkleinsten tijdens het verschonen met een speeltje te laten spelen of na afloop gelijk even op de buik te laten spelen. Bij oudere kinderen kun je ze stimuleren om zoveel mogelijk zelf te doen. Laat ze eens zelf de buggy duwen, op een stoel klimmen of zelf speelgoed opruimen. 

Vroeg beginnen is vroeg winnen en draagt bij aan een leven lang sporten en bewegen. Jij als professional in beleid of praktijk kunt het verschil maken en helpen bewegen een vanzelfsprekend onderdeel van ieders dag te maken. Wil je meer weten over het stimuleren van bewegen bij jonge kinderen? Meld je dan aan voor een van de gratis webinars tijdens de Week van de Motoriek. Neem bijvoorbeeld deel aan het webinar ‘Zo stimuleer je bewegen vanaf de geboorte’ of ‘Zo betrek je kinderen met een motorische achterstand’. Voor welk webinar je je ook aanmeldt, je ontvangt inspirerende voorbeelden, nieuwe inzichten en praktische tips voor in je dagelijkse werk. 

En, wie weet doe je voor jezelf ook nog wat ideeën op. Te veel stilzitten is namelijk voor niemand goed, en als volwassenen hebben we vaak te veel zitvlees en te weinig wiebelbillen.

Liza van Wijngaarden
Liza van Wijngaarden is marketing communicatie specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Haar dochter van 2 gaat naar de kinderopvang. Bij Kenniscentrum Sport & Bewegen houdt zij zich bezig met projecten rondom jeugd, motorische ontwikkeling en buitenspelen. Ze richt zich op het toepasbaar maken van wetenschappelijke kennis en actuele inzichten, om iedereen te inspireren en te motiveren zoveel mogelijk in te zetten op meer en beter bewegen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.