Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Kirsten Fröhlich – Pedagogische coaching

Wie in de kinderopvang op de groep met kinderen werkt, krijgt niet alleen te maken met ouders die ideeën en wensen hebben over hoe jij je werk doet, maar ook met een manager of leidinggevende en vanaf januari met een pedagogisch coach.
blog-kirsten-frohlich-trillende-muren
Kirsten Fröhlich. Foto: Bonny Haanappel

De pedagogisch coach fungeert als spil tussen het pedagogisch beleid en de uitvoering hiervan. Wie deze rol binnen jouw organisatie op zich neemt, moet per 1 januari bekend en vastgelegd zijn.

Iemand die fulltime werkt moet minimaal 10 uur coaching per jaar ontvangen. Werk je minder dat 36 uur dan kan het dus zijn dat je ook minder uren coaching krijgt. Het aantal uur coaching hoeft niet voor iedere medewerker hetzelfde te zijn. Vast staat wel dat elke pedagogisch medewerker coaching ontvangt en dat er een coachingsplan wordt opgesteld.

De manier waarop kinderopvangorganisatie coaching inzetten, loopt erg uiteen. Zo kan het zomaar zijn dat een collega de trainingen tot Pedagogisch Coach is gestart of dat de locatiemanagers of jouw leidinggevende de coaching op zich gaat nemen. Sommige organisaties trekken iemand van buiten aan die de rol van coach als zzp’er vervult. De werkwijze van de coaching is niet vastgelegd in wet- en regelgeving en kan dus per kinderopvangorganisatie en zelfs per pedagogisch medewerker verschillen. Wie gaat jou coachen en met welk doel? Best spannend eigenlijk.

Coachen houdt in dat je een medewerker helpt werkgerelateerde doelen te behalen en ondersteunt zichzelf te ontwikkelen. Een coach begeleidt het leren. Niet door te onderwijzen maar door te inspireren en te ondersteunen in het persoonlijk leerproces. Een coach zet jou in je kracht en zet in op jouw sterke punten, maar het gaat ook over kwetsbaarheid. Het vraagt zelfreflectie, je eigen handelen onder de loep nemen en jezelf kritische vragen te durven stellen. Een goede coach helpt je die vragen zelf te beantwoorden.

Coaching is meer dan een compliment of een advies bij de koffieautomaat

Coaching is onderdeel van de deskundigheidsbevordering en de doelen die een organisatie daarmee voor ogen heeft, maar het moet ook aansluiten bij de persoonlijke leerdoelen van de pedagogisch medewerker. Als pedagogisch medewerker mag je zelf aangeven op welke leervraag en hoe je gecoacht wilt worden. Samen stel je een plan op en maak je afspraken. Coaching is dus meer dan een compliment of een advies bij de koffieautomaat.

Pedagogische coaching is een onderdeel van de pijler: Kinderopvang is een vak. Jij zorgt iedere dag voor een veilige plek voor kinderen, een omgeving waar kinderen zich fijn en thuis voelen en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Je weet als geen ander dat een kind pas echt leert als het wordt gestimuleerd en uitgedaagd.

Een belangrijke voorwaarde om te kunnen leren is je veilig voelen. Ervaar jij die veiligheid ook? Ervaren jij en jouw collega’s die veiligheid in het team? Durf jij je kwetsbaar op te stellen? Coaching is geen beoordeling maar een situatie waarin geleerd mag worden. Jij moet je prettig en veilig voelen en er op kunnen vertrouwen dat er integer gehandeld wordt en wat je bespreekt niet terugkomt in een beoordelingsgesprek.

De afgelopen jaren hebben er veel veranderingen plaatsgevonden in de kinderopvang. Het is goed dat er steeds hogere eisen worden gesteld aan het vak, want dat geeft ook aan hoe belangrijk ons werk is. Maar wie niet oppast wordt geleid door de snelheid en waan van de dag. Soms zou je bijna vergeten waar je het voor doet. De pedagogisch medewerker staat centraal bij de coaching. Zie het als een kans om even pas op de plaats te maken en van een afstandje te kijken naar jezelf en waar jij nu staat. Doe jij waar je hart ligt en sta jij nog steeds dicht bij het kind?

Ik hoop eigenlijk dat de gewetensontwikkeling van de staatssecretaris een onwaarschijnlijk snelle groei heeft doorgemaakt. Dat het gezonde verstand uiteindelijk bedacht heeft dat kinderrechten en het welzijn van kinderen nooit op het spel mogen worden gezet. Lees de vorige blog van Kirsten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.