Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Jolanda Rikers – Portfolio

Onlangs hebben we een nieuwe methode van beoordelen voor alle medewerkers en management geïntroduceerd: Portfolio. In een project en samen met een externe adviseur hebben we hard gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe personeelsgesprekken, waarbij de medewerker meer aan zet is.
Blog Jolanda Rikers - Portfolio

We vonden onze formulieren voor functionerings- en beoordelingsgesprekken veel te ambtelijk en te statisch. De gesprekken namen bovendien heel veel tijd in beslag en leidden niet echt tot concrete verbeteracties/innovaties en dat hebben we juist nu hard nodig.

Tijdens onze aftrapbijeenkomsten hebben alle medewerkers een koffertje gekregen met daarin een soort toolkit om te komen tot hun portfolio 2015.

‘Er is geen vast format voor de portfolio. Medewerkers mogen helemaal ‘los’ gaan qua creativiteit’

Hierbij starten ze met het beoordelen van hun eigen competenties. Ze hebben hiervoor een format met daarop de competenties (met normering) behorend bij hun functie. Ze kunnen aangeven waar ze boven de norm scoren en waar eronder. Vervolgens illustreren ze hun inzet aan de hand van de vier waarden van onze organisatie. De derde stap heeft betrekking op de concrete inzet bij activiteiten gekoppeld aan de doelstellingen van ons strategisch plan. Tot slot beschrijven ze hun inzet bij brede projecten binnen ons bedrijf. Voor managers geldt nog een vijfde stap: de ontwikkeling van hun team. Een soort optelsom van alle portfolio’s.

Een en ander moet natuurlijk onderbouwd worden met bewijsstukken waaruit blijkt dat ze bijvoorbeeld boven de norm scoren of een toegevoegde waarde hebben gehad in een project. Ook mogen ze aangeven waarin ze zich meer willen ontwikkelen door middel van studie. Er is geen vast format voor de portfolio. Medewerkers mogen helemaal ‘los’ gaan qua creativiteit (collage, filmpje). Momenteel vinden per team instructiebijeenkomsten plaats en daarna wordt dit onderwerp in teamvergaderingen met elkaar besproken en gerepresenteerd. Ik ben erg benieuwd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.