Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Gezonde kinderopvang

Gezusterlijk stond ik vanmiddag samen met mijn collega van Kinderopvang Humanitas de toegevoegde waarde van de kinderopvang toe te lichten tijdens het congres van de Gezonde kinderopvang van de toekomst. Wij werken al een aantal jaren samen in dit project.

Zij verzorgen gezonde TSO op drie scholen en wij op éé. Dit is geen sinecure want maar liefst 16 procent van onze personele capaciteit wordt tussen 12 en 2 uur op de school ingevlogen om aldaar elke klas separaat te enthousiasmeren om een gezonde lunch te nuttigen en ze daarna in beweging te krijgen voor het sportieve of culturele onderdeel.

Toch zijn we blij dat we aan dit project mee mogen doen, ook al krijgen we alleen onze pedagogisch personeel vergoed (geen overhead). We zijn ervan overtuigd dat we waarde toevoegen. Immers, onze medewerkers zijn ervaren in het actief aanbieden van  gezonde voeding en het begeleiden van vrijetijd-activiteiten. Ook weten ze goed hoe ze met kritische ouders moeten omgaan door de reguliere contacten in de kinderopvang. Maar we prijzen vooral het improvisatievermogen als zaken anders lopen dan gepland. Vanuit hun ondernemersgeest kunnen pedagogisch medewerkers uitstekend zelfstandig werken en zien ze kansen om het werk te verbeteren.

‘Alsof ze pas met 4 jaar pas worden geboren’

Toch blijf ik het opmerkelijk dat de aanwezige sprekers op het congres spreken over kinderen alsof ze pas met 4 jaar worden geboren. Terwijl we toch allemaal weten dat vooral in de 0-4 leeftijd de basis word gelegd voor smaakvoorkeur en bewegen. Bovendien nemen de jonge ouders nog het advies aan van onze pedagogisch medewerkers, vooral als zij zich onzeker voelen bv. als hun baby niet wil eten. Ik blijf het dan ook een zeer gemiste kans vinden dat in dit onderzoek niet de voorschoolse voorzieningen zijn meegenomen. Ik werd hierin gelukkig ook bevestigd tijdens onze workshop. Een leerkracht gaf zelfs eerlijk toe dat hij er nooit bij stil had gestaan dat het peuteropvanggroepje in zijn school ook mee had kunnen doen. Het is maar een kwestie van het karretje met gezond eten daar naar binnen te rijden. Nou ja, er komt wel iets meer bij kijken, maar dit besef is al winst voor vandaag.


De vorige keer besteedde Jolanda ik haar blog ook aandacht aan de knip die door de overheid en andere partners bij 4 jaar wordt gelegd. ‘Ik scan regelmatig beleidsdocumenten op het woord ‘kinderopvang’, maar moet meestal teleurgesteld vaststellen dat we er niet of nauwelijks in staan.’ Lees haar blog


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.