Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Ben jij een beelddenker?

Evenals vorig jaar bieden we medewerkers de gelegenheid om hun kennis te ontwikkelen door het vrijblijvend aanbieden van workshops. Dit is dan wel in ‘eigen tijd’ maar mag wel gebruikt worden voor hun portfolio.
Jolanda Rikers-Kinder Opvang Kerkrade.jpg
Ieder mens is bij de geboorte een beelddenker. Immers: de taal moet nog geleerd worden. Langzamerhand leert de peuter spreken en ontstaat er taalbegrip.

Zo hadden we afgelopen week de workshop beelddenken aangeboden door Groeien en bloeien.

Dit thema sprak blijkbaar veel mensen aan want maar liefst 35 (25% van alle medewerkers) had een vrije avond hiervoor opgeofferd. Aangezien deze ondernemer mij actief had benaderd voor de organisatie van de workshop en mij het thema ook erg aansprak, moest ik daar natuurlijk bij zijn.

Hij begon zijn  presentatie met de kracht van beelden, zoals de ‘Golden Arches’ van Mc Donalds en de schelp van Shell, ondanks dat deze de afgelopen decennia behoorlijk waren veranderd. Tja, daar weten onze marketingjongens en meisjes wel raad mee. Ik probeer al jaren onze Kokkie-beer als beeldmerk weg te zetten en dat lukt aardig. Zeker na zijn optreden tijdens Serious Request.

Maar wat heeft dit nu te maken met beelddenken? Er zijn mensen die denken altijd in beelden in plaats van taal. Ieder mens is bij de geboorte een beelddenker. Immers: de taal moet nog geleerd worden. Langzamerhand leert de peuter spreken en ontstaat er taalbegrip. Klanken blijken betekenis te hebben en met die klanken kun je jezelf  ‘verstaanbaar’ maken. Beelddenkers blijven echter een voorkeur houden voor de beelden boven de taal. Hun visuele vermogen (kijken) is sterker dan het auditieve vermogen (luisteren). Beelddenkers ontwikkelen daardoor vaak een eigen, vaak heel originele woordenschat, die tot op latere leeftijd doorspeelt.

Tja en toen tijdens onze workshop de sterke eigenschappen van beelddenkers werden opgesomd (creatief, intelligent, etc.) , hoorde ik om mij heen zoemen ‘dat heb ik ook….’. Ik kon het toen niet laten om te vragen hoeveel % van de Nederlandse bevolking beelddenkers zijn. ‘5%’ luidde het antwoord. ‘Oh, dus dan zitten in de groep 1-2 beelddenkers…..’.

Dit aantal werd ook bevestigd nadat de minder sterke eigenschappen van beelddenkers  werden gemeld, zoals het achterblijven qua taal en zich moeilijk kunnen concentreren. Desalniettemin was het een zeer interessante en leerzame avond. Vooral ook omdat soms kinderen als autistisch worden gediagnosticeerd en het blijken uiteindelijk beelddenkers te zijn. We gaan dan ook rondom dit thema nog een ouderavond organiseren.

De vorige keer schreef Jolanda een weblog met tips om 2016 met een schone lei en een lege inbox te beginnen. Lees haar tip hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.