Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Job van Velsen: Een plek voor ieder kind

Wat voor een samenleving heeft de school, het instituut waar opvoeden en onderwijs plaatsvinden, eigenlijk nodig? Dat vraagt hoogleraar pedagogiek Gert Biesta zich af in zijn boek Wereldgericht Onderwijs. 
blog-job-van-velzen-een-plek-voor-ieder-kind
Robert Kneschke / stock.adobe.com

De afgelopen weken was ik weinig op kantoor en vooral met IKC-teams in het hele land aan het werk. Met bestuurders, pedagogisch medewerkers, leerkrachten, directeuren, door elkaar en apart. Op allerlei manieren, maar bijna overal met als doel om vanuit de gezamenlijke visie tot concrete acties te komen. Zo boeiend, zo mooi, zo inhoudelijk en ook met zoveel enthousiasme dat, terwijl ik dit achter in mijn tuin schrijf, de adrenaline nog voelbaar is.

De wijsheid, kennis en inspiratie van Gert Biesta, maar ook die van Jeannette Doornenbal deel ik graag tijdens dergelijke bijeenkomsten, om daar vervolgens met elkaar over in gesprek te gaan. En wat voor een samenleving hebben we dan als kindcentrum nodig?

Samenwerking zoeken

Ik merk dat IKC’s of kindcentra steeds vaker richting een inclusief kindcentrum door willen ontwikkelen. In de praktijk betekent dat een samenwerking tussen bijvoorbeeld SBO, SO, jeugdzorg, regulier onderwijs en kinderopvang. Komt dat dan omdat de samenleving dit vraagt, of juist omdat kindcentra meer en meer de samenwerking zoeken om tot een brede en rijke ontwikkeling te komen, en zo ook plek willen bieden voor elk kind? Ik zou het niet weten, maar wat ik zie is dat ook de voorbeelden van inclusieve kindcentra zich aandienen. 

10e Landelijke IKC-dag

Eén zo’n voorbeeld kan je gratis bezoeken tijdens de IKC-dag op locatie die de PO-Raad organiseert, samen met de BMK en het Steunpunt Passend Onderwijs (op 7 november in Eindhoven). (https://www.poraad.nl/kind-onderwijs/ikc-en-passend-onderwijs-datum-onbepaald). En ook dit jaar organiseren de PO-raad, BMK, BK, Jeugdzorg Nederland, VNG, Sociaal Werk Nederland en ondergetekende in nauwe samenwerking met de VNK, Zosja en Pact weer samen de Landelijke IKC-dag, dit jaar al voor de tiende keer! Ook de AVS en het NJi hebben zich aangesloten. Het thema van de IKC-dag zal zijn: ‘Een plek voor ieder kind, hoe inclusief is de i van IKC?’

Praktijkvoorbeelden

Dat betekent dat je die dag, alleen of samen met je collega’s, heel veel praktijkvoorbeelden, onderzoeken, kennis en inspiratie over kindcentra in het algemeen vindt, maar ook specifieker over inclusie en diversiteit. Waarmee je de volgende dag zó in je eigen praktijk aan de slag zou kunnen gaan. 

Een wethouder uit Amsterdam, een bestuurder van een ambitieus samenwerkingsverband, leidinggevenden van IKC’s, waaronder ook kinderopvang met een ‘passend’ BSO-aanbod, initiatiefnemers van peuters en kleuterspilots, of sprekers over pedagogiek onder de titel Opvoeden doe je samen. Die dag worden op allerlei gebied kennis, ervaringen, inspiratie en geleerde lessen gedeeld. Zie voor meer informatie: www.ikcdag.nl

‘Alles wat je op een IKC bereikt, zal doorwerken in de samenleving waar kinderen aan deelnemen’

En toen ik nog eens de verslagen teruglas van de eerste overleggen die we hadden rond deze 10e editie van de IKC-dag, kwam ik een tekst tegen waarin we als organiserende partijen het thema ‘Een plek voor ieder Kind’ motiveren en beargumenteren: Als samenwerkende partners van de IKC-dag zien wij een kindcentrum als een belangrijke mini-samenleving waar kinderen mee in aanraking komen buiten het gezin en de familie. Dat betekent onder andere dat kinderen binnen deze mini-samenleving leren hoe met elkaar om te gaan. Hier ligt dus een hele belangrijke kans én verantwoordelijkheid voor de samenwerkende partners van een kindcentrum. Alles wat je bereikt, zal doorwerken in samenlevingen waar kinderen aan deelnemen: BSO, opvang, school, vriendengroep, clubs en andere activiteiten. Totdat zij volwassen zijn en de volle verantwoordelijkheid krijgen om hun bijdrage te leveren aan de samenleving. De wereld van de toekomst is wat kinderen ervan maken.

29 september 2023

Dat is niet gelijk een antwoord op de vraag van Biesta, helemaal aan het het begin van dit blog, maar duidelijk mag zijn is dat wij als kindcentra in belangrijke mate bijdragen aan die samenleving: wat ons betreft dus divers en inclusief. Wie weet ontmoeten we elkaar op 29 september 2023. En ondertussen wens ik ieder een prachtige zomer toe!

Meer informatie over de IKC-dag

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.