Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jacqueline Butti – Vertrouw je me?

Deugen de pm’ers die voor mijn kind zorgen? Dat is de vraag die bij veel ouders blijft rondzingen in het hoofd. Jaqueline Butti doet uit de doeken hoe je hun vertrouwen kunt winnen.
Jacqueline Butti-Korein Kinderplein.jpg
'Vertrouwen winnen draait om goed luisteren en non-verbale signalen opvangen en daarop in te springen.'

Je kind toevertrouwen aan mensen die er beroepsmatig voor willen zorgen. Als je deze zin even goed in je opneemt dan voel je meteen dat er sprake is van een soort ongelijkheid. Een ouder moet namelijk naast de praktische kant van het maken van afspraken met de opvang ook een stap nemen op het emotionele vlak. Dat ligt bij de positie van de pm’ers anders; wij doen ons werk zoals dat verwacht wordt en onze uitgangspositie is heel wat minder kwetsbaar.

Al is de pm’er goed opgeleid, de vraag blijft toch in het hoofd van menig nieuwe ouder rondzingen: deugen de pm’ers die voor mijn kind (gaan) zorgen? Je leest tegenwoordig zo veel… Dat gaat dus veel verder dan alleen de vraag of pm’ers de taken op zich nemen die ze behoren te doen. Het gaat om integriteit en om vertrouwen. Daar is menig ouder meer mee bezig als ze op intake komen dan het formele praatje, het moderne gebouw of prachtige speelgoed. Ouders vragen zich vooral af voelt het goed?

Lastig is dat je integriteit van tevoren niet kunt peilen. Een ouder die een kind naar de opvang brengt, moet op feiten en van horen zeggen afgaan. Hoe staat het bedrijf bekend? Wat hebben kennissen erover gezegd? Google? En daar sta je, met het dierbaarste wat je hebt.

En dan de positie van jou als pm’er. Je wilt graag het vertrouwen van de ouders maar je kunt niets forceren. Sommige aspecten hebben tijd nodig. Vertrouwen moet je verdienen. Ondertussen is het lastig dat zoiets – dat zich niet met één advies laat regelen – juist enorm bepalend is voor het contact tussen jou en de ouders op dagelijkse basis. Een gebrek aan vertrouwen blijft zich aandienen in allerlei situaties. Daarom is het dus belangrijk dat dat vanaf het begin goed tot stand komt.

Behalve dat je de formele zaken zorgvuldig afhandelt met de nieuwe ouders zit het opbouwen van vertrouwen juist in kleine dingen en kun je de drempel wel iets verlagen om dit proces gemakkelijker en in aanvang al wat sneller te laten verlopen. Je kunt in een intakegesprek zorgvuldig proberen te peilen hoe zeker een ouder de stap naar de opvang neemt. Dat vraagt dat je goed luistert en non-verbale signalen probeert op te vangen. Wees niet bang om het ook te benoemen als je de indruk hebt dat iemand zich er onzeker bij voelt. Neem die onzekerheid serieus en laat dat ook de ouder merken.

Het intakegesprek zal dan ook altijd, naar mijn idee, behalve de praktische zakelijke kant, het gevoelsmatige aan moeten spreken. Een onzekere ouder zou je kunnen aanbieden om af en toe gewoon tussendoor even binnen te lopen om te kijken hoe het kind speelt als het niet weet dat de ouder aanwezig is. Je kunt een fotootje sturen, een filmpje maken om aan het eind van de dag te bekijken of een wat groter kind tussendoor even laten bellen en dergelijke. Als de ouder voelt dat je wat aan die onzekerheid probeert te doen dat speciaal toegespitst is op zijn kind dan schept dit al een basis voor vertrouwen.

Het is voor veel ouders niet niks, vooral bij hele kleine kinderen, om die achter te laten. Maar ook grote kinderen kunnen kwetsbaar zijn en je kunt het ouders dan ook niet kwalijk nemen dat ze afwachtend zijn. Dus schep voor ouders de mogelijkheden om in een open sfeer ook jou persoonlijk wat beter te leren kennen. Je liefde voor het vak en je bereidheid ook van hen te leren met betrekking tot hun kind. Ouders voelen haarfijn aan of je betrokkenheid oprecht is of een kunstje. Die oprechtheid is de basis van vertrouwen. En als dit laatste goed zit dan is de grootste winnaar het kind.

Maar er zijn soms situaties waarin dit proces moeizaam verloopt. Daarover meer in een volgend blog.

De vorige keer schreef Jacqueline over hechten en loslaten. Een klik tussen een pm’er en een kind is geruststellend voor de ouders, maar er zit een scherp randje aan. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.