Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Ilse Raasing – Luisteren

Ons land is uit balans: na de Provinciale Statenverkiezingen is BBB de grootste partij geworden en over de grens draagt één grote idioot er zorg voor dat de wereld aan het schudden is. We pikken het niet langer dat de politiek ons vertelt wat we wel en niet moeten doen. De ene groep mensen is voor de klimaatdoelen en een andere groep tegen. En iedereen laat zich keihard horen doormiddel van acties en protesten. Staken is iets wat erbij is gaan horen, omdat het je ‘recht’ is. En dat er een groep is die behalve staken ook bushokjes kort en klein slaat of auto’s in brand steekt, moeten we maar op de koop toenemen. ‘Tja, dan moeten ze maar luisteren.’
blog-ilse-raasing
Ilse Raasing

En ondertussen doet de kinderopvang haar stinkende best om kinderen normen en waarden bij te brengen. Geven we kinderen mee dat je moet praten als je boos bent en niet mag slaan. Mag je het speelgoed niet stuk maken en boekjes niet verscheuren. ‘Je moet wel luisteren hoor!’

Volgens kenners en/of mensen die zich graag verzetten tegen de politiek, zijn de uitslagen vandaag de dag te wijten aan het feit dat politici niet luisteren. Ga dan zelf in de politiek, dan zal je zien hoe extreem lastig het is om het voor iedereen goed te doen. Ik zeg ook niet dat het huidige kabinet geen fouten maakt en ik ben het lang niet altijd met ze eens. Maar het is hun werk en ik zit niet op hun stoel. Politiek is zoeken naar een middenweg, is luisteren naar meerdere meningen en niet alleen naar degenen die het hardst schreeuwen. Politici zijn in deze tijd lijkt mij vreselijk. Dreigementen, schelden, ongelimiteerd losgaan via Twitter. Kortom, het is géén kattenpis.

Ik vind opvoeden ook geen kattenpis. Ik vind het een enorm verantwoordelijke baan. En eigenlijk niet eens alleen voor de professional, maar ook voor de ouders. Om auto te mogen rijden heeft iemand gemiddeld 43 lesuren nodig en kost dit rijbewijs je zo’n 2.037,74 euro. (Cijfers van het CBR, 2021)
Maar kinderen opvoeden mag iedereen.

‘Vinden zij het zelf nog fijn om te werken met een invaller? Ik geloof er niets van!’

Als we het toch over ‘luisteren’ hebben dan ben ik wel benieuwd hoe de pedagogisch professional denkt over de ‘gratis kinderopvang’ die in 2025 van kracht zou moeten worden. Nou ja, niet gratis natuurlijk maar gemakshalve noemen we dat wel zo. Zien zij dat zitten? Is de werkdruk voor hen te doen of breekt het op wanneer we ze ‘verkassen’ naar een uitgevallen plek in een andere locatie? Schuiven we kinderen naar andere groepen omdat het dan weer klopt met de BKR? ‘Alles beter dan sluiten.’ Hmmm, is dat zo?

Geloven zij er in dat er straks 55.000 extra collega’s zijn om de tekorten op te kunnen vangen?

Zien zij dat het kinderen niet zoveel uitmaakt dat ze telkens met een invaller werken en vinden zij het zelf nog fijn om te werken met een invaller? Ik geloof er niets van!

Komt het omhoogschietend verzuim niet omdat de medewerkers regelmatig met een invaller staan en niet fijn met hun eigen collega op de groep kunnen staan, waarmee ze een verbinding hebben?

Ik weet best hoe enorm lastig het nu is om als directeur/bestuurder alles nog kloppend te krijgen en te organiseren. Het is ook niet voor niets dat er momenteel zoveel overnames zijn en collega’s ermee stoppen. En eerlijk is eerlijk, soms denk ik daar zelf ook wel eens aan.

Maar, als de politiek ‘moet luisteren’ dan moeten we misschien ook zelf goed luisteren naar onze pedagogisch professionals.


Blog Ilse Raasing – Mannen in de kinderopvang
Na de Robert M.-zaak is het voor werkende mannen in de kinderopvang nooit meer ‘gewoon’ geworden. Een enorm heftige zedenzaak waarbij tientallen slachtoffers betrokken waren. De branche stond op z’n kop en tot vandaag de dag heeft die tijd een stempel gedrukt op het werken van nu. Ik kan het prachtig proberen te verwoorden en omzeilen maar het is simpel: er is veel angst gekomen ten aanzien van mannen in de kinderopvang. Lees de vorige blog van Ilse

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.