Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Blog Ilse Raasing – FNV en sprookjes

Vooraf wil ik zeggen dat ik 100%, misschien wel 150%, voor een goede loonsverhoging ben voor medewerkers in de kinderopvang en dat mag van mij hoger zijn dan ooit in de kinderopvang geboden is. En ik weet vrijwel zeker dat iedere bestuurder en/of directeur in de kinderopvang dat ook wil! Ik ben ook voor het verlagen van werkdruk.
blog-ilse-raasing-vier-muren-en-een-dak
Ilse Raasing

Het is eind 2022 en alle kinderopvangorganisaties zijn aan het stoeien met hun begroting. De krantenkoppen en mediaberichten zijn duidelijk: ‘De kinderopvang is gedwongen om de ouderbijdrage flink te verhogen’, ‘Ouders komen flink in de problemen door dure kinderopvang’. We zitten met veel ‘open eindjes’. De dagelijkse kosten stijgen enorm, de energiekosten zijn extreem hoog en je laat geen kind in de kou zitten.

De salarissen zullen flink stijgen maar het is nog niet duidelijk om hoeveel dat gaat. Uitgangspunt moet zijn dat je als organisatie toegankelijk moet blijven voor ieder kind en ouder. De kinderopvangtoeslag (KOT) voor 2023 is veel te laag, maar minister Karien van Gennip (SZW) denkt dat het allemaal wel mee zal vallen. Volgens haar maken heel veel organisaties enorme winsten! Ik ben benieuwd hoe zij aan deze beredenering komt en wie haar adviseurs zijn.

Ik hoop altijd op een minister die zich inzet voor de kinderopvang in plaats van dat ze de kinderopvang enorm onder druk zet. Het gevolg is dat de kinderopvang niet anders kan dan de prijzen dusdanig op te schroeven dat ze ver boven de KOT-grens komen. Dat moeten ouders betalen! En in deze dure tijd is dat voor veel gezinnen niet meer te doen en is de dreiging groot dat veel kinderen geen gebruik meer kunnen maken van de opvang. Met het huidige personeelstekort zou je kunnen denken dat het een win-winsituatie is, maar we zijn denk ik vergeten dat het een groot verlies is voor kinderen die de opvang écht nodig hebben!

‘FNV, kom op, kijk naar de realiteit en zorg goed voor de pedagogisch medewerkers’

En juist in deze moeilijke tijd, waarin iedereen maandelijks maar heel moeilijk uitkomt met zijn inkomsten en sommige mensen helemaal niet meer uitkomen, stelt vakbond FNV een aantal eisen en voorwaarden die ik werkelijk niet kan begrijpen. Utopisch en zelfs bijna lachwekkend wanneer het niet zou gaan om zo’n groot probleem. Zij vragen een loonsverhoging van 12,9%! Er is in Nederland nog nooit zo’n hoog percentage genoemd of gegeven. Daarnaast willen ze 3% verhoging van de eindejaarsuitkering en dat medewerkers drie jaar eerder met pensioen kunnen, terwijl gisteren nog op het nieuws was dat de pensioenleeftijd wederom omhoog moet. Plus doorbetaald verlof op 5, 24 en 31 december vanaf 15.00 uur, plus 100 euro bruto per maand per medewerker en een minimum loon van 14 euro per uur. Meer verlof en vakantiedagen, kleinere groepen en vaste groepshulp.

Dat klinkt de pedagogisch medewerker natuurlijk als muziek in de oren. En los van dat ik dat iedereen allemaal gun, reëel of niet reëel, is het werkelijk bespottelijk! Als we dit werkelijk gaan doorvoeren in de cao Kinderopvang, dan gaan de prijzen voor ouders met minimaal 20% omhoog. Dat zijn dan alleen nog maar de kosten die voortkomen uit de onderhandelingen, want dan heb ik het nog niet eens over de stijging van de punten die ik hiervoor al noemde.

Met andere woorden: dan helpen we de kinderopvang pas écht om zeep en heeft straks een groot deel medewerkers geen baan meer. Ouders kunnen dat niet betalen en zeker niet ouders met een laag inkomen. En dat is nou precies wat we niet willen! FNV, kom op, kijk naar de realiteit en zorg goed voor de pedagogisch medewerkers. Dat wil overigens iedereen graag.

Met sprookjes gaan we ons vak niet beter waarderen!

Je gaat het bijna geloven. Het gras is groener bij de buren. En zeker wanneer de buren je ook nog eens een gouden berg beloven. Groen en goud, dat biedt perspectief. Lees de vorige blog van Ilse 

5 REACTIES

 1. Beste Ilse,
  Met veel interesse jouw column gelezen en je betrokkenheid spat er vanaf. Het FNV krijgt echter een veeg uit de pan met in jou ogen onredelijke voorstellen, je noemt ze zelfs lachwekkend. Dat vind ik jammer want er zijn mensen zoals ik die blij zijn dat het FNV hun belangen behartigt. In de praktijk is het begrip tussen management en werknemers slechts een héél dun laagje. Ondanks alles hoop ik dat jullie er uit gaan komen.

  • Beste Tribble, met mijn blog wil.ik aangeven dat, en dat schrijf ik ook, los van een goede, forse verhoging, we wel redelijk moeten blijven. De kot grens gaat niet omhoog en zelfs nu zijn er al genoeg kinderopvang organisaties die ver boven die grens zitten met hun ouderbijdrage. Onze minister vindt het niet nodig die grens bij te stellen maar FNV vraagt vervolgens meer dan we redelijkerwijs kunnen bieden. Ik wil juist dat we er uitkomen maar dan moet je wel komen met een onderbouwing en uitleg waar we mee weg kunnen komen. Geloof mij als ik zeg dat jij en ik aan dezelfde kant staan maar dat 13% plus 3% eindejaarsuitkering, plus 100 euro bruto per maand, plus al die andere punten die ik noem, niet mogelijk is. Dan duperen we echt de ouders en hun kinderen. Want dat is niet op te brengen. Daarom hoop ik, net als jij, dat we er uitkomen. 2023 Wordt een heel spannend jaar voor de kinderopvang. Dat weet ik wel.

 2. Lees alle reacties
 3. Het is echt ongelooflijk, dit oordeel over de salariseis. Het salaris van pedagogisch medewerkers IS VER ONDER DE MAAT. Het is jarenlang niet of minimaal gestegen en het is nodig dat in dit beroep, waarin de meesten goed opgeleid zijn, een normaal salaris verdienen. En dat is het nu werkelijk nog niet. De economie draait op de kinderopvang, het is een belangrijke voorwaarde om ook meer vrouwen te kunnen laten werken. Waar hebben we het eigenlijk over.
  Wat wel zo is is dat de financiering en de opzet van de kinderopvang in Nederland niet klopt. Het zou een basisvoorziening moeten zijn, die niet uit particuliere middelen gefinancierd zou moeten worden, net als de basisschool. Dan kan het hele systeem van kinderopvangtoeslag ook meteen verdwijnen en dan moet het loon worden opgetrokken naar een normaal niveau dat past bij de verantwoordelijkheden en de zwaarte van het werk, die past bij gemotiveerde goed opgeleide medewerkers. Mensen die in de kinderopvang of peuterspeelzaal of BSO werken zijn zo betrokken bij ouders en kinderen dat ze moeilijk tot staken zijn aan te zetten, maar nu is de maat toch echt wel een beetje vol.

 4. Beste Ilse
  Heb je zelf wel eens een maand meegedraaid als pedagogisch medewerkster ? Fnv kent de branche kennelijk eigenlijk beregoed. ze weet wat leidsters geven ze kent de diversiteit van taken. de werkvloer van Kinderdagverblijf organisaties die het niet nauw nemen, en met oogkleppen op dekken de managers/leidinggevenden/teamleiders de organisatiecultuur.
  Dan heb ik het nog even over de concepten/methodes met verdienmodellen die geen weerga. er is een enorme economie omheen de tak van sport kinderopvang en lieve pedagogisch medewerksters zijn duizendpoten.
  Het wordt mijns inziens hoog tijd dat kinderopvang uit de VRIJE MARKT gehaald wordt.
  Hoog tijd dat de overheid net als de ons omringende landen, Duitsland of Denemarken de zorg gaat pakken voor de jongste kinderen, we weten dat de eerste 7 levensjaren ons vormen een basis zou moeten voor veerkracht en ‘grond’ voor sociaal gedrag, voor leren. dat kan als de cultuur op de werkvloer ademt, klinkt en kleur heeft. krijgen we leuke pubers, en volwassenen in de toekomst. ik lees dat FNV dat voor ogen heeft met haar eisen en voorwaarden voor een werkklimaat.

  • Beste Bakermat, nee, ik heb nog nooit 1 maand meegedraaid als pedagogisch medewerker maar minimaal 15 jaar! Ik durft dus te beweren dat ik beter weet waar ik het over heb dan jij of iemand van de FNV. Ik werkte alleen op een groep met 16 kinderen wanneer mijn collega die naast groepsmedewerker ook hoofd was, in kantoor moest werken. We hadden géén zorgverlof, calamiteitenverlof, kortdurend verlof, geen verlengd zwangerschapsverlof, geen levensfase verlof, geen ouderschapsverlof, geen vierogen principe, geen BKR, geen 3x per dag een half uur tijd voor het geven van borstvoeding, geen hoog-laag materiaal, geen risico-inventarisaties met aangepast meubilair en het salaris van iemand die zorg droeg voor het juist parkeren van een auto was stukken hoger dan dat van een pedagogisch medewerker. Dus wat is er veel, ten goede, gebeurt met de arbeidsvoorwaarden van pedagogisch medewerkers en wat is er veel fout gegaan met regelgeving. Ik hoor mijn managers, ik spreek onze pedagogisch medewerkers. Ik ben één van de directeuren in de kinderopvang die hart heeft voor het prachtige werk wat wij doen en waarbij, net als het merendeel van de directeuren in de kinderopvang, winst ondergeschikt is aan de kwaliteit. Wat hebben we jaren lang gevochten voor een betere CAO en wat hebben we geknokt voor een beter salaris. Je hebt overal verkeerde mensen zitten op verkeerde plekken. Net zoals bij vakbonden.
   Ik ben er voor, zoals je kunt lezen, dat we de kloof tussen het salaris van onderwijs en dat van kinderopvang, meer naar elkaar toe trekken omdat én het salaris is achtergebleven maar ook de stap naar onderwijs snel gemaakt wordt en we onze pedagogisch medewerkers daar niet aan kwijt willen raken. De voorwaarden en eisen van de FNV zijn utopisch en gelukkig zullen we ze nooit inwilligen. Het is namelijk de druppel die vele organisaties nu niet kunnen dragen. En daarvan is maar één slachtoffer te noemen: het kind! Want het is simpel, wanneer de eisen en voorwaarden doorgevoerd zouden worden dan mag het uurtarief dusdanig omhoog, ver boven de KOT grens en is de kinderopvang voor menig ouder niet meer te betalen. Dan is juist de groep kinderen, die ik graag binnenboord wil hebben, die onze zorg en liefde nodig heeft, ver van ons af komen staan door de onbereikbaarheid. Daar maak ik, en mijn collega’s in het werkveld zich ernstig zorgen over. Dus Bakermat, ja, ik ken het werkveld, de werkvloer, de realiteit uitermate goed. En ik denk dat FNV daar mijlenver vanaf staat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.