Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog GGD – Verschil mag er wezen!

Vanuit de kinderopvang hoor ik regelmatig ‘dat toezichthouders in identieke situaties verschillend oordelen’. Hoewel een ongelijk speelveld moet worden voorkomen, geven toezichthouders aan dat situaties vaak identiek lijken, maar dat eigenlijk nooit zijn. Hoe zit dat?
Joanna Korfage

Ik werk voor het Landelijk Centrum Toezicht Kinderopvang van GGD GHOR Nederland. Ons doel is het ondersteunen van toezichthouders en het verbeteren van toezicht. En daarmee de kwaliteit van de kinderopvang. Maar je kunt je niet inzetten voor het toezicht op de kinderopvang zonder de situatie goed te kennen. Daarom ga ik regelmatig mee op inspectie.

Zo zag ik de afgelopen jaren veel verschillende situaties. Ik mocht mee naar ‘gewone’ kindercentra, maar ook naar een antroposofisch kinderdagverblijf, een meertalige BSO, een gastouder van 18, een peuterspeelzaal, een piepklein gastouderbureautje, naar het huis van een vraagouder en een ouderparticipatiecrèche.

We werden ontvangen door een zenuwachtige beroepskracht of juist door een ontspannen locatieverantwoordelijke (”Je weet de mappen te vinden, ik ga vast naar buiten met de kinderen”), door een houder in een gerieflijke fauteuil die de toezichthouder een krukje aanbood. Door verlegen, zelfverzekerde, bekwame, overbelaste, gemotiveerde, net startende en zeer ervaren beroepskrachten en houders. Door mensen met ‘inspectievrees’ en mensen die vol enthousiasme vertelden.

En ja, de toezichthouders verschilden ook. Van de inspecteur met een pedagogische of verpleegkundige achtergrond tot de toezichthouder die zelf voorheen werkzaam was in de kinderopvang. De ene wat meer aanwezig, de andere liever onzichtbaar. En omdat het toezicht gelukkig risicogestuurd is, was de ene inspectie een stuk beknopter dan de andere.

Natuurlijk is er een set aan regels, waaraan getoetst wordt en waarover in het algemeen geen discussie ontstaat. Maar met zoveel diversiteit aan beide kanten is het niet verwonderlijk dat er verschillende gesprekken ontstaan en op sommige onderwerpen verschillende oordelen tot stand komen. Ook in schijnbaar identieke situaties.

‘Een gelijk speelveld voor houders is heel belangrijk. Daarin heeft de kinderopvang helemaal gelijk’

Neem nou die vijver in de buurt. Gaan de kinderen daar in een klein groepje naartoe om samen met de beroepskracht eendjes te voeren? Of kunnen ze zonder begeleiding bij open water? Wanneer de kinderen op hun blote voetjes in de sneeuw spelen, staan de ouders hier dan achter en is er begeleiding? Of kunnen kinderen ongezien naar buiten glippen en onderkoeld raken? Wanneer er dieren zijn in de kinderopvang, is dit een bewuste keuze van de opvang én de ouders en wordt er extra gelet op de hygiëne? Of loopt opeens het hondje van een beroepskracht in de crèche rond omdat zij zo snel geen oppas kon vinden?

In alle situaties is er sprake van een vijver, sneeuw of van de aanwezigheid van dieren, maar daar houdt de overeenkomst ook op. Want staat het beleid op papier of niet en wordt het in de praktijk wel of niet uitgevoerd? Zijn ouders wel of niet geïnformeerd over een bepaalde gang van zaken en hebben ze wel of niet ingestemd? Worden de kinderen in de ene situatie wel en in de andere situatie niet begeleid door beroepskrachten? Daar zit de crux.

Een gelijk speelveld voor houders is heel belangrijk. Daarin heeft de kinderopvang helemaal gelijk. En gelukkig hebben we voor de meeste situaties duidelijke kaders. Maar ik deel ook de mening van de toezichthouders, dat identieke situaties eigenlijk niet bestaan. Verschillen mogen er wezen. Misschien moeten ze er wel wezen. Want rekening kunnen houden met de lokale situatie is essentieel, voor ouder, kind én houder. Zolang verschillen in het oordeel van de toezichthouder maar goed uit te leggen zijn.

Joanna Korfage is werkzaam bij het Landelijk Centrum Toezicht Kinderopvang van GGD GHOR Nederland. 


Lees ook andere GGD-blogs:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.