Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog GGD – Handhaven, of toch niet?

Ieder van ons heeft weleens een vorm van toezicht of een inspectie meegemaakt. Als je weet dat er een inspectie aankomt dan probeer je dat natuurlijk zo goed mogelijk voor te bereiden. Desondanks kun je wat vergeten zijn of over het hoofd gezien hebben. Bij een onaangekondigde inspectie is deze kans wellicht iets groter. Vervelend maar wel de realiteit van alledag.
Tineke 1.jpg
Foto: Tineke Steen

Persoonlijk vind ik een inspectie altijd spannend en ben blij dat nog tijd geboden wordt om zaken op te lossen voordat het definitieve oordeel komt.

Met dit in het achterhoofd was het dan ook eigenlijk vreemd dat we vanuit de GGD geen herkansing boden aan houders van kindercentra. Vaak losten ze overtredingen op voordat er een definitief rapport kwam en dan kwamen wij toch met een handhavingsadvies. Hoezo handhavingsadvies, want er valt toch niets meer te handhaven voor de gemeente?

‘Een houder en toezichthouder kunnen dus samen prima tot een oplossing komen’

Dit doet natuurlijk geen recht aan houders die hun best doen. Tijd om deze werkwijze eens onder de loep te nemen. Iedere toezichthouder in de regio Flevoland kijkt met de houder of een overtreding snel opgelost kan worden, het zogenaamde Overleg en Overreding. Ze maken samen duidelijke afspraken over de termijn waarbinnen dit gebeurt en de toezichthouder checkt of het ook echt uitgevoerd is. Daarna volgt pas het eindoordeel. Kortom een herkansing binnen het toezicht.

Het was wel even wennen voor de toezichthouders en de houders maar na drie jaar kunnen we constateren dat in ca. 80% van de situaties, het systeem van Overleg en Overreding, positief werkt. Naar mijn beleving een succes want een houder en toezichthouder kunnen dus samen prima tot een oplossing komen. Daarnaast levert het ook nog een besparing van tijd en kosten op en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Maar mocht je nu als houder denken ‘ik kan wel wat minder goed opletten, want ik krijg toch een tweede kans,’ dan moet ik je teleurstellen. We blijven toezichthouders en houden in de gaten of je je vak serieus neemt. Een herkansing moet je namelijk verdienen.

Tineke Steen is teamleider van toezicht/toezichthouders van GGD Flevoland.

Weblogs van de GGD op Kinderopvangtotaal worden iedere keer door een andere GGD-medewerker geschreven. De vorige keer deelde Joanna Korfage( beleidsmedewerker) een top 5 over de grootste clichés over de kinderopvang . Lees de weblog

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.