Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Bart de Koning – Spelenderwijs leren over de natuur

'Krijgt een dier het nooit koud in de winter? Waar slapen egels in de winter? Hoe kan een vleermuis lang op z’n kop hangen?'. Jonge kinderen ontdekken de wereld en stellen veel vragen. Maar op ingewikkelde antwoorden zitten ze niet te wachten. Liever gaan ze wat doen! Dus ga het bos in en doe spelletjes over de dieren.
Blog Bart de Koning - Spelenderwijs leren over de natuur

Krijgen schapen het niet koud?

Nee, want schapen hebben een dikke winterjas. Trek als volwassene je trui uit. En laat je kind die aantrekken. Eventueel ook nog een lekkere wollen muts en das. Heb je het al lekker warm? Zo voelt een schaap zich ook. In het voorjaar scheert de boer de wol van het schaap. En wij maken daar warme kleren van. We ‘lenen’ onze trui dus van het schaap. Niet alleen schapen hebben een wintervacht: ook honden, katten, pony’s. In het voorjaar verharen huisdieren. Ze doen dan hun winterjas uit.

Waar slapen egeltjes in de winter?

Egels slapen in een hoop met herfstbladeren of takken. Doe als een egeltje en laat je begraven onder de bladeren. Leg een vuilniszak op de grond. Laat je kind op z’n knieën zitten met capuchon op en hoofd naar beneden. Bedek hem of haar voorzichtig onder de bladeren. Roep dan met de andere kinderen: ‘Het is voorjaar egeltje, kom tevoorschijn!’ En ga verder op avontuur.

Slapen als een vleermuis

Een vleermuis slaat zijn pootjes om een uitsteeksel in een rots of om een tak of wortel. Hij slaapt meestal in holle ruimtes op z’n kop. Dat kan jouw kind ook – zeker met enige hulp.  Zoek een veilige tak of een plek in de speeltuin. En laat je kind ondersteboven aan z’n knieën hangen. Houd wel rekening met de veiligheid en houd je kind zo nodig vast.

Wintervoorraad verzamelen als een eekhoorn

Misschien heb je nog ergens een knuffel liggen van een eekhoorn. Neem die mee het bos in. De eekhoorn is vergeten om eten te verzamelen voor de winter. En nu heeft hij geen tijd meer, want straks gaat het sneeuwen. Misschien willen de kinderen wel helpen? Geef ze een mandje of een emmertje en verzamel eikels, beukennootjes en misschien nog kastanjes. De eekhoorn komt af en toe kijken of het al op schiet. Je moet wel goed zoeken, want in de winter zijn er al veel nootjes opgegeten of begraven door andere eekhoorns en vlaamse gaaien.

Berenhol maken

Neem een teddybeer mee naar buiten. Laat de teddybeer flink geeuwen en gapen. Teddy heeft zo’n zin om lekker te gaan slapen! Alleen heeft hij nog geen berenhol gevonden. Kunnen de kinderen een lekker warm berenhol maken? Maak samen van takken een berenhol waar de knuffelbeer goed in past. Ligt de beer lekker, heeft hij nog een bedje nodig (van bladeren of van mos?) En een dekentje? Is het hol wel waterdicht? Zo niet, gooi er dan wat bladeren overheen, of smeer het dicht met klei.

Quiz

Wil je weten of de kinderen iets hebben opgestoken van het winteravontuur? Een leuke quiz is ‘Alle vogels vliegen’. Je bedenkt een aantal vragen waar met ‘klopt’ of ‘klopt niet’ op geantwoord kan worden. Als het klopt gaan ‘alle vogels vliegen’. De kinderen klapperen met hun armen en doen net alsof ze vliegen. Als het niet klopt, gaan ze met hun handen over elkaar staan. Vragen zijn bijvoorbeeld:

  • Een pinguin vliegt in de winter naar Afrika (niet waar)
  • Een gans vliegt in de zomer naar het Noorden om daar te broeden (wel waar, de gans is een trekvogel)
  • Zwaluwen kun je veel zien in de winter (niet waar, dan trekt hij naar Afrika)
  • Egels gaan in de winter bij de centrale verwarming zitten (niet waar, ze overwinteren in een hol)
  • Kikkers halen in de winter bijna geen adem (waar, hun hartslag en stofwisseling stopt bijna)
  • Beren zijn in de winter extra gevaarlijk (niet waar, ze zijn dan in winterrust in een grot of hol)
  • IJsvogels zijn dol op waterijsjes (niet waar – de naam ijsvogel is omdat het blauw van de ijsvogel op ijs lijkt, ze hebben een hekel aan ijs en sneeuw).
  • Enzovoorts.

Veel plezier in het bos!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.