Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Anouk Levert – Het belang van ouderbetrokkenheid

Sinds de coronatijd lijken we er weer een beetje aan gewend geraakt: de afstand tussen de kinderopvang en ouders. Kinderen worden afgezet, ouders worden vaak niet meer echt uitgenodigd te blijven en het samen opvoeden gebeurt vaak door middel van overdrachten, 10-minutengesprekken – als daar tijd voor is – of af en toe een ouderavond.
blog-anouk-levert-het-belang-van-ouderbetrokkenheid
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Natuurlijk zijn er vast organisaties waar alweer veel meer gebeurt of waar initiatieven van voor corona op dit gebied weer zijn opgepakt of uitgebreid. Aan iedereen die zich daarin herkent zou ik willen oproepen deel vooral je voorbeelden en tips; zodat je anderen kunt inspireren. Maar toch heb ik steeds meer het gevoel dat dit eerder uitzondering is dan regel.

En dat is zonde, want échte ouderbetrokkenheid en regelmatig de dialoog aangaan met de ouders kan zoveel opleveren zonder dat het de werkdruk hoeft te verhogen. Het zou juist zelfs kunnen zorgen voor het verlagen ervan.

Ten eerste door van elkaar te leren. Jij bent de professional en hebt vanuit opleiding en ervaring heel veel kennis en kunde opgebouwd. En natuurlijk zul je ook zelf de kinderen beter leren kennen. Maar jij ziet elke dag veel meer kinderen, met allemaal verschillende karakters, gewoontes en behoeftes; waarvoor one-size-fits-all niet bestaat. Hoe fijn is het dan als ouders – die hun eigen kind het allerbeste kennen – jou waardevolle informatie kunnen bieden, die jou helpen het kind net iets beter te begrijpen en het jou op die manier net iets makkelijker te maken.

Dit betekent niet dat alles wat thuis kan, of wat ouders graag zouden willen, ook op de opvang kan. Wel dat je met elkaar de dialoog kan aangaan, waarbij je – zonder oordeel – voor elkaars ideeën kan openstaan. Waarbij je zoveel mogelijk denkt in wat er wél kan en wat het jou kan opleveren.

‘Ouderbetrokkenheid wordt vaak gezien als iets wat juist extra tijd vraagt, maar het kan veel opleveren en de werkdruk verlagen’

Daarnaast is niet alleen informatie-uitwisseling, maar ook een goede band met ouders heel waardevol. Want hoe lief je als professional ook bent en hoe erg je je best ook doet, je wint het in liefde en vertrouwen niet van de ouders/verzorgers; dat is voor kinderen in principe boven alles hun veilige haven. In combinatie met hun gevoeligheid maakt het dat kinderen zich vaak laten ‘inspireren’ door hun ouders voor hoe ze zich in bepaalde situaties voelen. Als ze zien dat ouders jou vertrouwen en een fijne sfeer opmerken, zullen ze de situatie ook sneller vertrouwen en zich sneller veilig voelen bij jou. Maar als er thuis negatief over de opvang gepraat wordt of als jij negatief over de ouders praat vangt een kind dit ook op en dat maakt dat een kind zich minder veilig zal voelen.

Ouderbetrokkenheid wordt nog vaak gezien als iets wat juist extra tijd vraagt van ouders/professionals. Het is dan ook zeker belangrijk om te zorgen dat dat niet zo is, door er een flexibel karakter aan te koppelen. Biedt ouders mogelijkheden, benut ze zelf en ontdek zo stapje voor stapje hoe jullie de meerwaarde eruit kunnen halen op een manier die voor jullie werkt – en jullie uiteindelijk meer oplevert dan dat het aan werkdruk kost.

In mijn volgende blog ga ik graag verder in op hoe je op een laagdrempelige manier kunt bouwen aan ouderbetrokkenheid en een goede band met ouders.

Anouk Levert
Anouk Levert is pedagoog (MSc) en 1000 dagen-coach en als zelfstandige werkzaam voor o.a. gezinnen en de kinderopvang, vanuit haar bedrijf Opvoedtwijfels (www.opvoedtwijfels.nl). Ze is moeder van een zoontje van 1, die twee dagen naar de kinderopvang gaat. Anouk gelooft niet in ‘one size fits all’ en kijkt graag naar wat er wél kan – binnen de wetgeving in de kinderopvang – en doet dat vanuit het perspectief en het belang van het kind. Ze gelooft in de kracht van échte ouderbetrokkenheid en ze deelt graag haar kennis over deze onderwerpen om anderen te inspireren en het voor zowel kinderen als professionals nog net iets leuker te maken op de kinderopvang.

1 REACTIE

  1. Zo herkenbaar! En heb je al eens gehoord van onze ouder-kind programma’s. De Babyclub werd onlangs opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Ik denk dat jij het heel leuk vind om te zien wat voor relatie we in de Babyclub met ouders hebben. Google er maar eens op. En als je er wat meer over wilt weten hoor ik dat graag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.