Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Alie de Hek – Muziek

Zo leuk, muziek. Ik ben zelf zo a-muzikaal als de pieten en zing als een schorre kraai maar ik hou wel heel veel van muziek.
Alie de Hek

Nu zet ik op de opvang regelmatig een cd op, heel breed, ik scoor op rommelmarkten etc. cd’s voor weinig. Van slavenkoor, zeemansliederen, didgeridoo, rock&roll, Nederlandstalig, Iers tot klassiek.
Eigenlijk vind ik alles beter dan de geijkte cd’s met kinderliedjes, veelal gezongen door tenenkrommende kinderkoren of zoetgevooisde volwassenen met zo’n betuttelende ondertoon. Ik krijg daar altijd een beetje de kriebels van na een kwartiertje of zo.
En de kinderen vinden het prachtig!

Muziek aan, dansjurken uit de verkleedkist en we swingen er op los met zijn allen.

Ze vragen er ook vaak zelf om. ‘Juf, gaan we dansen?’
Natuurlijk gaan we dansen.
‘Wat zal ik eens opzetten dan?’
‘Jan weet wel iets. “Doe maar Johnny Kers.’
Oké, Johnny Cash it will be.
Dat niet iedereen dezelfde smaak heeft bleek later.
Jakop: ‘Heb je nu nog Johnny Cash opstaan?’ (Zucht)
‘Vind je het niet zo mooi?’
‘Nee.’
‘Wat wil jij dan graag horen?’
‘Doe mij maar Charles Aznavour.’
Echt ik verzin het niet!
Zo leuk.
En natuurlijk zijn we stiekem ook nog goed bezig.
De kinderen krijgen verschillende muzieksoorten aangeboden, ze horen andere talen en we bewegen.
Maar wat ik altijd het allerbelangrijkste vind: we hebben lol!

We zingen natuurlijk ook zelf. Voordat we fruit gaan eten mag ieder kind een liedje kiezen. Soms gewoon zo, maar als we veel jonge kinderen die nog niet praten komt de liedjesbak ter tafel.
Daarin zitten heel veel voorwerpen die allemaal een liedje verbeelden.
Zelfs de allerkleinsten hebben het principe door. Brechtje van 11 maanden haalt er steevast de lieveheersbeestjesknuffel uit. Hansje Pansje kevertje is haar favoriet.
Liedjes kiezen met gebaren lukt trouwens ook prima met kleintjes.

En dan heb ik nog een collega die gitaar kan spelen. (Jaloers)
Zij heeft een redelijk vast repertoire, ze begint met het liedje: ‘Goede morgen allemaal.’ Iedereen wordt om beurten begroet en iedereen mag even met de vingers langs de snaren. Aan het eind zingen we: ‘Afgelopen, afgelopen, het zingen is nu afgelopen.’ Ook de gitaar is een grote hit.
Omdat het elke keer herhaling is (en welke peuter houdt daar niet van?) zingt iedereen uit volle borst mee.

Muziek, heerlijk.


Alie de Hek is pedagogisch medewerker met een flinke dosis ervaring in de kinderopvang. Ze werkt bij een kinderopvangorganisatie op Terschelling. In haar eerste blog liet ze zien hoe ze de zogenoemde friemels terwille is door creatief te zijn mét regels. Lees het eerste blog van Alie de Hek>>

aliedehek
Mijn naam is Alie de Hek, ik werk sinds 1991 als pedagogisch medewerker op Terschelling. Zo’n 15 jaar lang heb ik deels ook als assistent-leidinggevende gewerkt. Ongeveer 4 jaar terug heb ik mijn leidinggevende taken uit handen gegeven en sta nu 36 uur op de groep. Een beslissing waar ik geen spijt van heb, de kinderen zijn toch mijn eerste passie. Ik geniet van creatief bezig zijn, boekjes lezen, zingen, dansen en natuurlijk af en toe een ‘goed gesprek’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.