Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

BKK gaat door met kwaliteitsimpuls

Stichting BKK gaat zich tot en met 2016 bezighouden met de uitvoering van het programma Kwaliteitsimpuls: focus, effectiviteit en verbinding. Het gaat hierin om het meten en transparant maken van kwaliteit in de kinderopvang. BKK is ook betrokken bij de versterking van taal- en interactievaardigheden van medewerkers in de kinderopvang waarvoor een subsidieregeling wordt ontwikkeld.
BKK gaat door met kwaliteitsimpuls
Foto: ANP Photo

Hiermee is de stichting de komende jaren verzekerd van een nieuw takenpakket. Van 2009 tot en met 2012 begeleidde Stichting BKK de kwaliteitsimpuls in de kinderopvang waarvoor het ministerie in totaal 40 miljoen euro ter beschikking stelde. Dit leidde tot veel bijscholingstrajecten voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang . Ook stimuleerde BKK meer samenwerking tussen het werkveld en beroepsopleidingen. In heel Nederland werden afspraken gemaakt tussen ROC’s en kinderopvangorganisaties en zijn convenanten afgesloten.

Meetinstrumenten kwaliteit

Of Stichting BKK na 2012 verder zou gaan, bleef lange tijd onduidelijk. Met de kwaliteitsimpuls, waarvoor het ministerie van Sociale Zaken subsidie beschikbaar zal stellen, houdt BKK zich tot en met 2016 bezig. Het doel is, om met alle branchepartijen in de kinderopvang een integrale en gezamenlijk gedragen kwaliteitsvisie te ontwikkelen. Op basis daarvan worden meetinstrumenten geselecteerd waarmee kinderopvangorganisaties hun kwaliteit kunnen meten en transparant maken.

Taal- en interactievaardigheden

In het najaar wordt bekend hoe er invulling wordt gegeven aan het versterken van de taal- en interactievaardigheden van medewerkers in de kinderopvang. Hiervoor komt subsidie beschikbaar. Stichting BKK wordt nauw betrokken bij deze subsidieregeling. BKK blijft verder ook betrokken bij de verdere implementatie van het Pedagogisch kader en de Lerende organisatie.

De komende maanden worden de programma’s Kwaliteitsimpuls en Taal- en interactievaardigheden voor pedagogisch medewerkers verder ontwikkeld.

1 REACTIE

  1. Fijn dat BKK verder gaat werken aan het verbeteren van taal- en interactievaardigheden van leidsters in de kinderopvang. Het is heel motiverend om je als leidster verder te ontwikkelen en meer begrip en aandacht voor de ontwikkeling van het kind te kunnen krijgen. Helaas is mijn ervaring dat de werkdagen van leidsters in de kinderopvang lang en zwaar zijn, vol verzorgende, huishoudelijke en administratieve taken. Vooral in de tegenwoordig steeds meer voorkomende verticale groepen, is de werkdruk zeer hoog, en de tijd voor kinderen er klein. Het is goed en nuttig dat er meer wordt geinvesteerd in ontwikkeling van en interactie met kinderen, maar waar haal je de tijd vandaan? Kunnen er ook eens wat taken af, zodat je die broodnodige interactie die elke leidster wel zou willen hebben met de kinderen, ook echt in de praktijk te brengen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.