Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BK: vaccinatie is geen taak van de kinderopvang

Op 6 februari debatteert de Tweede Kamer over het voorstel van D66 om het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen in de kinderopvang mogelijk te maken. De Brancheorganisatie Kinderopvang uit haar zorgen over dit voorstel.
iStock

Volgens de BK is volksgezondheid primair een overheidstaak. ‘Het voorstel van D66 geeft de kinderopvang onbedoeld een verantwoordelijkheid over dit aspect van de gezondheid van onze kinderen, met alle gevolgen van dien.’

Jeugdartsen en de BK vrezen dat het voorstel van D66 contraproductief kan werken. In gebieden met een lage vaccinatiegraad zou het aantal infectiehaarden op kinderdagverblijven zelfs kunnen toenemen.

Communiceren werkt beter

Uit een recent onderzoek van het Nivel en Amsterdam UMC, waaraan de BK meewerkte, blijkt dat communicatie en kennisbevordering beter werken bij het verhogen van de vaccinatiegraad dan een verplichting. Winst valt bijvoorbeeld te halen door de communicatie meer af te stemmen op de verschillende doelgroepen. De onderzoekers zien verplichtende of financiële maatregelen als minder effectief voor de Nederlandse context.

Staatssecretaris Blokhuis komt samen met staatssecretaris Tamara van Ark van SZW dit voorjaar met een kabinetsreactie op het rapport ‘Prikken voor Elkaar’. Daarin wordt de aanbeveling van het Nivel en Amsterdam UMC meegenomen. Het RIVM geeft volgens Blokhuis aan dat op basis van voorlopige cijfers er geen verdere afname van de vaccinatiegraad is te zien is bij jonge kinderen.

Wat vindt de BMK?

De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) vindt dat de politiek niet alleen naar de kinderopvang moet kijken als het gaat om het vaccineren, maar dat breder zou moeten worden gekeken. ‘Kinderen kunnen op heel veel plaatsen besmet worden, niet alleen in een kinderdagverblijf. Het punt dat de medische wereld hier aankaart biedt een nuancering in de discussie over vaccineren en dient zeker mee te worden genomen in de afweging die de politiek hierover moet maken.’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.