Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BK: nieuwe bewaarplicht zorgt voor extra administratiedruk

De Brancheorganisatie Kinderopvang heeft bezwaren tegen een voorstel van het ministerie van SZW om een bewaarplicht van één jaar in te voeren op een aantal onderdelen van de Regeling Wet kinderopvang. Het gaat dan vooral om de bewaarplicht van de gegevens over personen met een VOG.
kinderopvangtoeslag laptop
© damircudic / Getty Images / iStock

De voorgestelde bewaarplicht is, aldus de BK, een verzwaring van de toch al hoge administratieve last in de kinderopvang. Je administratie nu op orde hebben is in 2022 niet meer voldoende om aan de bewaarplicht te voldoen.

Belangrijk punt van kritiek is de bewaartermijn van personen met een VOG. In het Personenregister (PRK) staan al die mensen, maar het PRK heeft geen historie, althans niet voor een houder. Kinderopvangorganisaties zouden dan lijsten moeten gaan bijhouden van mensen met een VOG die een jaar uit dienst zijn of structureel aanwezig waren. De vraag is of dat AVG-technisch wel mag. Zeker voor een gastouderbureau dat meer huisgenoten met een VOG moet koppele,n wordt deze bewaartermijn een veel zwaardere administratieve last.

Toezicht GGD

Daarnaast is het onduidelijk hoe de GGD toezicht gaat houden op deze bewaarplicht en welke documenten zij daarover willen opvragen. Bovendien moet een gastouderbureau een overzicht hebben van het aantal ingeschreven kinderen. Het is nog volstrekt onduidelijk op welk detailniveau bijvoorbeeld, of waar zo’n overzicht aan moet voldoen.

De BK heeft een bezwaar ingediend en verwacht op korte termijn een formele reactie van SZW. Voor zover bekend is de BK de enige werkgeversorganisatie die dit heeft gedaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.