Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BK en BMK: ‘Geef voorrang aan zorgmedewerkers’

Branchepartijen BK en BMK roepen kinderopvangorganisaties op om voorrang te geven binnen de kinderopvang aan zorgmedewerkers die extra werken. Ook na 8 juni, wanneer in principe de noodopvang overdag stopt omdat scholen, kinderdagopvang, gastouderopvang en buitenschoolse opvang weer volledig opengaan.
iStock

Zorgmedewerkers die extra werken vanwege corona-zorg of inhaalzorg leveren door corona, en hun kinderen overdag naar de noodopvang brengen, kunnen door het stoppen van de noodopvang overdag een acuut opvangprobleem krijgen. Deze ouders hebben vanwege hun cruciale beroep recht op noodopvang, maar hebben geen contract bij de reguliere kinderopvang.

Tegemoet komen aan opvangbehoefte

‘Omdat deze zorgmedewerkers een grote inspanning hebben geleverd bij het bestrijden van de coronacrisis, willen wij jullie vragen – mede op verzoek van de ministeries van SZW en VWS –  om, ondanks mogelijke wachtlijsten zoveel mogelijk tegemoet te komen in de grotere opvangbehoefte van zorgmedewerkers ook na 8 juni’, melden de branchepartijen BK en BMK op hun websites.

Na 8 juni

De ‘reguliere’ noodopvang is tot 8 juni beschikbaar voor kinderen van wie één van de ouders in een cruciale beroepsgroep werkt en voor kinderen die vanwege hun thuissituatie kwetsbaar zijn. Na 8 juni is alleen nog maar 24-uurs noodopvang beschikbaar in de avond, nacht en weekenden voor kinderen van wie één van de ouders in de zorg werken.

Reguliere kinderopvang

Mochten ouders toch behoefte hebben aan extra opvang tijdens reguliere openingstijden, dan kunnen zij dit op de gebruikelijke manier aanvragen bij kinderopvangorganisaties en gastouders. Sommige kinderopvangorganisaties kampen met lange wachtlijsten, maar de branchepartijen roepen op om voor deze ouders toch een plek te vinden op de reguliere kinderopvang.

Meer informatie over noodopvang na 8 juni staat in de ‘FAQ Openstelling vanaf 8 juni’ en de handreiking van de VNG.

Maatwerk voor zorgprofessionals

Onderzocht wordt hoe en onder welke voorwaarden in uitzonderlijke gevallen – in onderling overleg tussen werkgever, gemeente en kinderopvangorganisatie – maatwerk mogelijk is voor zorgprofessionals die extra werken vanwege corona-zorg, of inhaalzorg leveren door corona.

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.