Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bijna driekwart van de grootouders past regelmatig op

Dat veel ouders blijven werken ondanks de dure kinderopvang, wordt verklaard door het feit dat bijna driekwart van de grootouders in Nederland regelmatig op hun kleinkinderen past. Uit een onderzoek van het tijdschrift Plus Magazine blijkt dat meer dan de helft van de opa's en oma's één of twee dagen per week hun kinderen helpt door op de kleinkinderen te passen.
Bijna driekwart van de grootouders past regelmatig op
Foto: ANP Photo

Bijna duizend grootouders werkten aan het onderzoek mee. Zij gaven aan dat de dure kinderopvang een aanleiding is voor het oppassen. Marga Bok is een oma die regelmatig op haar kleinkinderen past. In het Nederlands Dagblad zegt zij: ‘georganiseerde kinderopvang kost 6,70 euro. Maar je moet elf uur opnemen op een dag.’

Geen probleem

Zij vindt het, net als veel andere grootouders, geen probleem om bij te springen. Een derde van de ondervraagde ouderen is bereid om eerder gemaakte afspraken daarvoor op te zeggen. Socioloog Teun Geurts promoveerde op de groter wordende rol van grootouders in de opvoeding. Schakelde in 1992 nog 23 procent van de werkende dochters hun ouders met regelmaat in voor oppas, in 2006 was dit percentage gestegen tot 41 procent. Recente cijfers zijn niet beschikbaar, al geven veel ouders in onderzoeken ook aan dat ze in deze financieel lastige tijd vaker een beroep doen op hun ouders voor oppas.

Gelukkig

Slechts 2 procent van de ondervraagden vindt het zwaar om met regelmaat op hun kleinkinderen te passen. Een kwart van de ouderen wordt juist heel gelukkig van het oppassen en de helft is blij een steentje bij te kunnen dragen. Socioloog Geurts ziet dat betrokkenheid zich op lange termijn terugbetaalt voor grootouders. ‘Zonen die voor hun kinderen vaak een beroep konden doen op hun ouders, steunen hun ouders later vaker dan zonen die dit niet konden’ aldus Geurts.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.