Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijeenkomst Zicht op Onderwijs: meld je nu aan!

In een IKC moeten onderwijs en kinderopvang samenwerken: twee werkvelden met een andere cultuur en een andere taal. Om elkaar beter te leren kennen organiseren de BMK en PO-Raad bijeenkomsten waar de ene werksoort meer hoort over de andere.

Onderwijs en kinderopvang werken steeds vaker samen. Deze samenwerking krijgt onder andere vorm binnen een kindcentrum. In de praktijk zien we dat kinderopvang en onderwijs elkaar kunnen versterken, maar ook dat het twee verschillende werelden zijn. Om deze werelden nog beter met elkaar te verbinden, organiseren de PO-Raad en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), in samenwerking met de Vereniging Netwerk Kindcentra  (VNK) en EtuConsult, de komende periode twee bijeenkomsten. Hier bieden we onderwijs en kinderopvang de gelegenheid om bij elkaar in de keuken te kijken.

Zo leren kinderopvang en onderwijs elkaar beter kennen en krijgen zij zicht op wat er speelt en waar kansen liggen voor samenwerking. Op 23 mei a.s. organiseren we de bijeenkomst Zicht op onderwijs. Speciaal bedoeld voor leidinggevenden en bestuurders werkzaam in de kinderopvang, die werken in een IKC, of de ambitie hebben een IKC te starten en meer willen weten over het primair onderwijs. 

Zicht op (primair) onderwijs: het programma

9.30 uur Welkom

9.40 uur Opening door Freddy Weima, voorzitter PO-Raad

9.50 uur Inzicht in onderwijs – Arnold Jonk, bestuurder Stichting Samen tussen Amstel en IJ te Amsterdam

Arnold Jonk geeft de deelnemers een inkijk in het onderwijs. Van de historie tot hedendaagse ontwikkelingen en dilemma’s, van cultuur tot wet- en regelgeving. Kom meer te weten over het onderwijs en hoe dit georganiseerd is, aangevuld met facts and figures. Arnold Jonk is bestuurder bij Stichting Samen tussen Amstel en IJ en voormalig hoofdinspecteur Primair Onderwijs en Expertisecentra.

11.00 uur Pauze

11.15 uur Keuze uit één van de onderstaande deelsessies

12.15 uur Plenaire afronding

12.30 uur Eenvoudige lunch 

13.00 uur Einde

Deelsessie 1: de eerste stappen richting samenwerken

Door Job van Velsen
Bij het starten van een IKC komen er veel vragen op je pad. Hoe kom je tot de keuze van een partner? Welke samenwerkingsvormen zijn er eigenlijk? Hoe neem je ouders en teams mee en hoe ga je om met wetgeving en cao? In deze deelsessie belicht Job stap voor stap een planmatige route richting een IKC. Zo krijg je een rugzak vol praktische informatie over IKC-ontwikkeling.

Deelsessie 2: het all-in-one model

Onderwijs en kinderopvang als één nieuwe organisatie. Hoe kom je tot dat model, waarom zou je dat willen en waar moet je op letten? In deze deelsessie neemt Adrie Groot de deelnemers mee in tips, valkuilen en belangrijke vraagstukken. Deze deelsessie biedt je inzichten over de aanpak en route die leidt tot het samengaan van een schoolbestuur met een kinderopvangorganisatie.
   
Door Ad Vos
Ad Vos is mede-oprichter van de Vereniging Netwerk Kindcentra en heeft als bestuurder bij Pit Onderwijs en Kinderopvang het proces van samengaan van schoolbestuur en kinderopvang van begin tot het einde meegemaakt.

Praktische informatie

Zicht op Onderwijs vindt plaats op 23 mei 2022 van 9.30 tot 13.00 uur.

Locatie: PO-Raad, Aidadreef 4, 3561 GE Utrecht

Voor wie: leidinggevenden en bestuurders werkzaam in de kinderopvang, die werken in een IKC, of de ambitie hebben een IKC te starten en meer willen weten over het primair onderwijs. 

Deelname is gratis. Er zijn 40 plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.