Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezuinigen op kinderopvang: minder baby’s

Bezuinigen op kinderopvang: minder baby's

Minder baby’s, ongewenste kinderloosheid, hogere zorgkosten en langer doorwerken: dat zijn de gevolgen van bezuinigen op de kinderopvangtoeslag. Dat zegt hoogleraar Sociologie Melinda Mills in de Volkskrant.

Uitstelgedrag
Wanneer stellen het signaal krijgen dat het hebben van een kind duur is, vanwege ondermeer de hoge kosten van kinderopvang, zullen zij de komst van een kind uitstellen. Uitstelgedrag leidt tot verminderde vruchtbaarheid en minder grote gezinnen. Volgens Melinda Mills zijn het vooral de middeninkomens die financiële argumenten laten meespelen bij de beslissing om aan kinderen te beginnen.

Noorwegen
Sociologe Mills van de Groningse universiteit heeft een inventarisatie gemaakt van internationale vruchtbaarheidscijfers. In Noorwegen ligt het geboortecijfer (2,0) relatief hoger dan in vergelijkbare landen. Dit cijfer is gestegen nadat de Noorse overheid begon met het subsidiëren van betaalbare en kwalitatief goede kinderopvang. Noorse sociologen hebben vastgesteld dat dankzij de investeringen in de kinderopvang, er tussen de 0,5 en 0,7 kinderen per vrouw extra geboren worden. Ook in andere Westerse landen die gezinnen met kinderen steunen door goede en goedkope kinderopvang, is een duidelijk hoger geboortecijfer te zien. 

Gevolgen
Volgens Mills zijn er naast de persoonlijke drama’s van vrouwen die met ongewenste kinderloosheid te kampen krijgen door hun uitstelgedrag, nog meer gevolgen van bezuinigingen op de kinderopvang. ‘Vrouwen die op latere leeftijd hun kind krijgen, hebben meer zorgkosten. Vruchtbaarheidsbehandelingen zijn duur. Een lager geboortecijfer heeft ook consequenties voor de arbeidsmarkt. Hoe minder kinderen er geboren worden, hoelanger wij moeten doorwerken.’

(bron: de Volkskrant) 

Foto: Stock.xchng

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.