
‘De motoriek is de basis van al het leren’, zegt Hermans op de website van de Algemene Onderwijsbond. ‘Een goede samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft is essentieel en door te bewegen en te spelen ontwikkel je die.’ Dat bewegen hoeft wat haar betreft helemaal niet ingewikkeld te zijn. ‘Door met een bal te stuiteren, wordt de oog-handcoördinatie beter. Dat is nodig om te kunnen schrijven.’ Hermans gelooft dat deze activiteiten kinderen meer zelfvertrouwen en plezier kunnen geven en tegelijkertijd leerprestaties kunnen verbeteren.
Beweegactiviteiten
In vrolijke vlogs geeft Hermans concrete voorbeelden van beweegactiviteiten. Ze noemt zichzelf Motor Riek in de vlogs. Twee jongens doen samen met Motor Riek allerlei beweegactiviteiten die eenvoudig in beeld zijn gebracht en ondersteund worden door grappige geluidseffecten. Op een speciaal Youtube-kanaal staan nu twintig vlogs.
Weinig voorbereiding
De activiteiten hebben soms een kleine voorbereiding nodig, maar verder gebruikt Hermans alleen huis-, tuin- en keukenmaterialen. Voorbeelden van activiteiten zijn: de bal hooghouden met een groot dekbedovertrek, zelfgevouwen vliegtuigjes door gaten gooien, door een reuzespinnenweb van touw kruipen. Voor bso’s zijn de meeste activiteitentips zo één op één over te nemen.
Hoe kan het dat de motoriek van onze kinderen zo snel achteruit gaat? Een wetenschapper, psycholoog en expert dragen meerdere oorzaken aan. ‘Er is geen pedagogiek meer waar ouders op kunnen terugvallen.’ Lees meer
Bellyball
Nieuwsgierig? Bekijk de activiteiten van Motor Riek op Youtube. We delen hier alvast één filmpje van Bellyball: spelen op de buik. Dit is volgens Hermans goed voor de stabiliteit van de wervels, de schouder-, arm- en rugspieren en de oogspieren, maar ook om te leren focussen en de aandacht ergens op te richten.