Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beweegtips voor een betere motoriek

Het is slecht gesteld met de motoriek van onze kinderen. Dit merkte ook kleuterjuf Lenie Hermans. Zij maakte vrolijke videovlogs met beweegactiviteiten voor kinderen (4-12 jaar) om opvoeders te stimuleren meer met hun kind(eren) te bewegen.
Motoriek.jpg
Beweegactiviteiten geven kinderen plezier en zelfvertrouwen en kunnen tegelijkertijd hun leerprestaties verbeteren.; - Foto: Fotolia

‘De motoriek is de basis van al het leren’, zegt Hermans op de website van de Algemene Onderwijsbond. ‘Een goede samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft is essentieel en door te bewegen en te spelen ontwikkel je die.’ Dat bewegen hoeft wat haar betreft helemaal niet ingewikkeld te zijn. ‘Door met een bal te stuiteren, wordt de oog-handcoördinatie beter. Dat is nodig om te kunnen schrijven.’ Hermans gelooft dat deze activiteiten kinderen meer zelfvertrouwen en plezier kunnen geven en tegelijkertijd leerprestaties kunnen verbeteren.

Beweegactiviteiten

In vrolijke vlogs geeft Hermans concrete voorbeelden van beweegactiviteiten. Ze noemt zichzelf Motor Riek in de vlogs. Twee jongens doen samen met Motor Riek allerlei beweegactiviteiten die eenvoudig in beeld zijn gebracht en ondersteund worden door grappige geluidseffecten. Op een speciaal Youtube-kanaal staan nu twintig vlogs.

Weinig voorbereiding

De activiteiten hebben soms een kleine voorbereiding nodig, maar verder gebruikt Hermans alleen huis-, tuin- en keukenmaterialen. Voorbeelden van activiteiten zijn: de bal hooghouden met een groot dekbedovertrek, zelfgevouwen vliegtuigjes door gaten gooien, door een reuzespinnenweb van touw kruipen. Voor bso’s zijn de meeste activiteitentips zo één op één over te nemen.

Hoe kan het dat de motoriek van onze kinderen zo snel achteruit gaat? Een wetenschapper, psycholoog en expert dragen meerdere oorzaken aan. ‘Er is geen pedagogiek meer waar ouders op kunnen terugvallen.’ Lees meer

Bellyball

Nieuwsgierig? Bekijk de activiteiten van Motor Riek op Youtube. We delen hier alvast één filmpje van Bellyball: spelen op de buik. Dit is volgens Hermans goed voor de stabiliteit van de wervels, de schouder-, arm- en rugspieren en de oogspieren, maar ook om te leren focussen en de aandacht ergens op te richten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.