Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beveiligen camera’s is eigen verantwoordelijkheid houder

Marianne Velsink
Minister Asscher ziet geen noodzaak om maatregelen te nemen om camera’s in de kinderopvang beter te beveiligen. Dit vindt hij de verantwoordelijkheid van de ondernemers/managers zelf. Onlangs bleek dat beelden van enkele camera’s in de kinderopvang openbaar te bekijken waren.
Minister Asscher gaat ervan uit dat de kinderopvanginstellingen zelf aan de slag gaan om onveilige verbindingen te beveiligen.
Minister Asscher gaat ervan uit dat de kinderopvanginstellingen zelf aan de slag gaan om onveilige verbindingen te beveiligen. - Foto: Free Images

De camera’s  hangen op de groep omdat kinderdagverblijven op deze manier voldoen aan het vierogenpricnipe. SP-kamerlid Tjitske Siderius heeft vraagtekens bij het gebruik van camera’s om te voldoen aan het vierogenprincipe in de kinderopvang. Dat blijkt uit Kamervragen die zij stelde naar aanleiding van onbeveiligde cameraverbindingen in de kinderopvang.

Vierogenprincipe

Om te voldoen aan het vierogenprincipe, is het plaatsen van camera’s op de groep één van de oplossingen. Andere oplossingen zijn het plaatsen van spiegels en glazen wanden of door groepen met elkaar te verbinden zodat pedagogisch medewerkers altijd bij elkaar kunnen kijken.  Het vierogenprincipe geldt voor groepen waar kinderen van 0-4 worden opgevangen. Gastouders hoeven niet aan de regel te voldoen.

Beveiliging camera’s

Onlangs werd bekend dat enkele camera’s in de kinderopvang, en op andere plakken, niet goed beveiligd waren waardoor mensen via een Russische website over de hele wereld konden meekijken. Minister Asscher van Sociale Zaken zegt dit uiteraard onwenselijk te vinden, maar de verantwoordelijkheid voor een beveiligde verbinding ligt bij de ondernemers/houders zelf.

Brancheorganisatie Kinderopvang heeft naar aanleiding van het incident tips gedeeld hoe camera’s beter beveiligd kunnen worden. Deze tips zijn ook te lezen op Kinderopvangtotaal >>

Eigen verantwoordelijkheid

Minister Asscher laat in de beantwoording van de Kamervragen weten geen maatregelen te nemen. Dat vindt hij niet passend binnen de verantwoordelijkheidsverdeling en ruimte voor maatwerkoplossingen in de kinderopvang. Hij zegt ervan uit te gaan dat de kinderopvanginstellingen wiens beelden openbaar waren, zelf aan de slag gaan de verbinding te beveiligen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.