Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bereid je voor op verbeterde meldcode kindermishandeling

Over minder dan één maand gaat de verbeterde 'meldcode kindermishandeling' voor de kinderopvang in. Werken met het nieuwe afwegingskader is dan verplicht. Zijn alle pedagogisch medewerkers inhoudelijk op de hoogte? Oudervereniging BOinK heeft een folder over het afwegingskader gemaakt voor kinderdagverblijven, bso's en gastouders. Ook is er een app in de maak.
Fotolia

In de folder ‘het afwegingskader in beeld’ wordt uitgelegd wat het afwegingskader inhoudt en hoe  je ermee moet werken. Deze folder kan worden gebruikt voor de introductie van het afwegingskader bij pedagogisch medewerkers. Er is een variant voor kinderdagverblijf/bso en een variant voor gastouderopvang. Tegen handeling- en verzendkosten kan de folder worden besteld. Let op: op = op.

App meldcode

Ook is er een app voor de meldcode in de maak. De app ‘Meldcode kindermishandeling kinderopvang’ is speciaal voor beroepskrachten uit de kinderopvang. De app is laagdrempelig en op de praktijk gericht. In deze app kun je alle stappen uit de officiële meldcode kindermishandeling doorlopen, inclusief het afwegingskader en je vindt er informatie over kindermishandeling en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Er staan handige downloads in, bijvoorbeeld een signalenlijst en protocollen en je vint er voorbeelden, tips en veelgestelde vragen en antwoorden. De app kan anoniem worden gebruikt en kan binnenkort gratis worden gedownload uit de App Store en Google Play Store.

Over kindermishandeling

In Nederland worden naar schatting 119.000 kinderen geconfronteerd met huiselijk geweld. Gemiddeld wordt er één kind per schoolklas mishandeld. Vertaald naar de kinderopvang betekent dit al snel twee kinderen per kinderopvanglocatie. Dat zijn er natuurlijk twee te veel. Professionals in de kinderopvang, kunnen veel betekenen voor een kind dat in onzekerheid leeft.

Beweging tegen Kindermishandeling

Kinderopvangorganisaties zien heel veel kinderen en kunnen daarom een belangrijke schakel zijn bij het in beeld brengen van kinderen die te maken hebben met kindermishandeling. Als belangenorganisatie van ouders vindt BOinK het belangrijk een bijdrage te leveren aan de aanpak van kindermishandeling. Daarom maakt zij deel uit van de Beweging tegen Kindermishandeling. ‘De Beweging’ is een samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang met als doel de kinderen waar het om gaat in beeld brengen en professionals stimuleren adequaat te handelen.

De gevolgen van huiselijk geweld zijn voor kinderen veel ernstiger dan gedacht. Ook is het geweld zelf veel heftiger dan tot nu toe werd aangenomen. Dit meldde het Verwey-Jonker Instituut onlangs naar aanleiding van eigen onderzoek. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.