Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belastingdienst zat fout: ouders krijgen schadevergoeding

De Belastingdienst was te streng bij het beoordelen van de ouders in de kinderopvangtoeslagzaak in 2014. Zij hebben recht op schadevergoeding, oordeelt de adviescommissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner over dit zogenoemde CAF 11-dossier.
Piet Hein Donner. Foto: ANP

Gezinnen werden ten onrechte in grote financiële problemen gebracht, nadat het fraudeteam van de Belastingdienst te snel tot het oordeel ‘fraude met kinderopvangtoeslag’ kwam over honderden ouders. Zij hebben recht op terugbetaling en schadevergoeding, oordeelt de adviescommissie over het CAF 11-dossier. Een ‘snoeihard oordeel’, schrijft Trouw.

´Fraudeur´

De Belastingdienst zou systematisch, ook als daar geen bewijs voor was, gedupeerde ouders in de toeslagaffaire als fraudeur bestempeld hebben. ‘Ouders hadden geen enkele kans om te ontsnappen aan het stempel van fraudeur dat de Belastingdienst vooraf al op hen had geplakt’, concludeert de commissie, waarvan het advies op 14 november werd gepresenteerd.

Ouders

De ouders uit deze zaak, die klant waren bij een gastouderbureau in Eindhoven, werden zodra zij iets niet goed hadden ingevuld bij de Belastingdienst verdacht van fraude, zonder een heldere onderbouwing van deze beschuldiging te horen. Zo konden zij zich niet verdedigen of hun gegevens verbeteren. De gezinnen raakten wel hun kinderopvangtoeslag kwijt en moesten de toeslag van voorgaande jaren terugbetalen. Dat leidde vaak tot grote financiële problemen.

Miljoenen euro´s

‘Duidelijk is dat niet kan worden volstaan met een welgemeend excuus’, stelt de commissie. Ouders die geen ‘ernstige onregelmatigheden’ te verwijten valt, krijgen alsnog hun toeslag én een schadevergoeding voor het leed dat hen is aangedaan. Dit gaat de fiscus in totaal enkele miljoenen euro’s kosten, meldt NOS.

Eind mei besloot staatssecretaris Menno Snel dat de langlopende affaire door een externe commissie moest worden onderzocht. Oud-vicevoorzitter van de Raad van Staten Piet Hein Donner geeft leiding aan deze adviescommissie. De afgelopen jaren hebben behalve de Tweede Kamer ook de Nationale ombudsman en de Raad van State kritiek geuit op de fiscus.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.