Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belastingdienst wil maandelijkse updates van kinderopvangorganisaties

Om eerder op de hoogte te zijn van wijzigingen die invloed hebben op de hoogte van de kinderopvangtoeslag, gaat de Belastingdienst maandelijks gegevens opvragen bij alle kinderopvangorganisaties. Dit moet hoge terugvorderingen voorkomen.
AdobeStock

Dat heeft de Belastingdienst laten weten in een brief aan alle kinderopvangorganisaties en gastouderbureaus. Het is een van de maatregelen die de Belastingdienst neemt om het traject rondom de kinderopvangtoeslag voor ouders duidelijker en makkelijker te maken. Het Verbetertraject Kinderopvangtoeslag is gestart om het huidige systeem van kinderopvangtoeslag te verbeteren, nadat de directe financiering van de baan was. Een project waar onder andere BOinK, brancheorganisaties en kinderopvangorganisaties nauw bij betrokken zijn.

Tijdig inzien

Een groot deel van de terugvorderingen van kinderopvangtoeslag ontstaat door een afwijking in de door de ouder opgegeven en de daadwerkelijk afgenomen opvanguren. Met het tijdig inzien van wijzigingen in het aantal afgenomen opvanguren, kan de Belastingdienst afwijkingen eerder signaleren en ouders daarover informeren.

Wet kinderopvang gewijzigd

Om deze maatregel te realiseren, wordt de Regeling Wet kinderopvang per 1 januari 2020 gewijzigd. Dit houdt in dat de eisen aan de administratie van kindercentra en gastouderbureaus worden gewijzigd. Zij leveren straks maandelijks gegevens, die minder uitgebreid zijn dan de gegevens die nu worden gevraagd. Het aantal gegevens gaat terug van 69 naar 22. Bekijk de gegevensset die maandelijks aangeleverd moet worden >>

Voorlichting

De Belastingdienst organiseert begin 2020 voorlichtingsbijeenkomsten over de maandelijkse gegevenslevering. Kinderopvangorganisaties ontvangen hiervoor binnenkort een uitnodiging van de Belastingdienst. Op de website veranderingenkinderopvang.nl zullen veelgestelde vragen en antwoorden worden geplaatst.

Lees meer over de nieuwe regeling en per wanneer de nieuwe gegevensset ingevuld kan worden in de brief van de Belastingdienst >>

Om het kinderopvangtoeslagsysteem verder te verbeteren, ontwikkelt de Belastingdienst samen met het ministerie van SZW een kinderopvangtoeslag-app waarmee ouders tussentijds wijzigingen omtrent kinderopvang kunnen doorgeven. Lees meer

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.