Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belastingdienst opnieuw op vingers getikt in toeslagzaak

De Raad van State oordeelt vernietigend over het optreden van de Belastingdienst in een zaak waarin de fiscus een betalingsverschil van 115 euro in 2013 aangreep om de kinderopvangtoeslag over een heel jaar (bijna 12.000 euro) terug te vorderen van een ouder. De fiscus moet de gedupeerde ouder alsnog nabetalen.
ANP

Het is de tweede keer dat de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land, uitspraak doet tegen de belastingdienst in de toeslagzaak. Op 8 maart 2017 stelde de Raad dat de Belastingdienst ‘roekeloos’ te werk was gegaan. Op 24 april 2019 oordeelde de Raad van State in een andere zaak dat de Belastingdienst onterecht de kinderopvangtoeslag van een ouder in 2013 en 2014 vastgesteld op ‘nihil’.

Uitspraak

‘Gelet op het vorenstaande heeft de Belastingdienst/Toeslagen ten onrechte de kinderopvangtoeslag over 2013 berekend en vastgesteld op nihil. (…) De conclusie is dat [appellante] (degene die in hoger beroep gaat, red.) recht heeft op kinderopvangtoeslag over heel het jaar 2014, waarbij ervan dient te worden uitgegaan dat de totale kosten € 11.384,40 bedroegen’, klinkt de uitspraak. De Belastingdienst moet wegens overschrijding van de redelijke termijn € 500,- betalen aan de ouder, vanwege ‘de door haar geleden immateriële schade’ en opdraaien voor de proceskosten (à € 2.048,-) van de behandeling van het beroep en hoger beroep. Volgens dagblad Trouw is de fiscus inmiddels al € 282.000,- kwijt aan advocaatkosten.

Onder vuur

Het is de zoveelste rechtszaak waarin de Belastingdienst onder vuur ligt, na het veelal onterecht stopzetten van kinderopvangtoeslag van 235 ouders in 2014. Er lopen nog zo’n 28 zaken tegen de Belastingdienst. De Ombudsman en ook de Kinderombudsman lieten zich al uit over de zogenoemde toeslagzaak. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën bood zijn excuses aan de gedupeerde ouders en heeft toegezegd dat de directeur van de dienst Toeslagen met alle betrokken ouders van lopende en afgeronde zaken in gesprek zal gaan. ‘Het optreden van Toeslagen in dit dossier is tot mijn spijt niet altijd goed en zorgvuldig geweest’, schreef hij in een brief aan de Kamer.

‘Uitrookbeleid’

Eva González Pérez, advocaat van enkele gedupeerden, klinkt moegestreden wanneer we haar vragen naar de meest recente uitspraak van de Raad van State. Volgens haar houden de Belastingdienst én staatssecretaris Snel zich niet aan hun woorden door te blijven procederen tegen de gedupeerde ouders. ‘Burgers moeten na vijf jaar hun gelijk nog altijd bij de rechter bevechten.’ González Pérez sprak eerder al van een uitrookbeleid: ‘Sommige zaken worden jarenlang in bezwaar gehouden. En nog komt de fiscus met verwijten naar de ouders toe, proberen ze toch weer nalatigheid van de ouders aan te tonen. Zij willen koste wat het kost nog steeds niet toegeven. Hoe vaak moet iemand de Belastingdienst nog op de vingers tikken?’

Kinderrecht

De Kinderombudsman zei eerder dat de Belastingdienst handelde in strijd met het Verdrag inzake de Rechten van het Kind door de belangen van kinderen níét mee te wegen toen het in 2014 de kinderopvangtoeslag van tientallen gezinnen stopzette. Volgens de Raad van State is daar geen sprake van (uitspraak 24 april 2019): ‘Evenals bij kindgebonden budget het geval is, gaat het bij kinderopvangtoeslag om een financiële bijdrage van het Rijk in de kosten van kinderen, waarop niet een kind zelf maar een ouder voor een kind aanspraak kan hebben. De ouder is begunstigde. Het aan de orde zijnde besluit is niet genomen jegens het kind van [appellante].’

Bekijk de uitspraak van de Raad van State op 24 april 2019 in de toeslagzaak >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.