Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belastingdienst gebruikte nepbewijs om toeslagen stop te zetten

De Belastingdienst heeft nepbewijs gebruikt om in 2014 de kinderopvangtoeslag bij 157 ouders stop te zetten. Het gaat in bijna alle gevallen om ouders met een tweede nationaliteit, blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws en dagblad Trouw.
Hoofdkantoor van de Belastingdienst. Foto: ANP

‘Signalen’ van de GGD waren in 2013 aanleiding voor onderzoek naar gastouderbureau Dadim in Eindhoven wegens vermoedens van georganiseerd misbruik en fraude, beweerde de Belastingdienst jarenlang. Op basis van deze informatie informeerde staatssecretaris Snel (Financiën) de Tweede Kamer verkeerd.

Niet waar

Betrokken GGD’s melden nu officieel dat de lezing van de Belastingdienst en Snel niet waar is. Zij hebben in 2013 niet zulke signalen gegeven, omdat daar geen aanleiding voor was. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat een ongedateerd, oud rapport uit 2011 de basis vormde voor de beschuldigingen. Dit rapport werd in een rechtszaak niet geaccepteerd. Niet vermeld werd dat er na onderzoek en herinspectie door GGD’s in 2012 juist ‘positieve bevindingen‘ waren over dit bureau. Dat was ook tweemaal zo in 2013 en in 2014. Toch blijft Snel de verouderde beschuldigingen uit 2011 letterlijk herhalen’, schrijft RTL Nieuws.

Geen verklaring

De Belastingdienst zegt in een reactie de onderste steen boven te willen hebben, maar kan nog geen verklaring geven waarom onjuist en verouderde informatie is gebruikt en of staatssecretaris Snel dit weet.

‘Zaak stinkt’

Oud-belastinginspecteur Nout Kops, die op verzoek van Dadim het dossier bestudeerde zegt dat de zaak op alle fronten stinkt en noemt het ‘schandalig wat hier is gebeurd’. ‘Ik heb minachting voor dit optreden van de overheid. Het onderzoek van de Belastingdienst was zo amateuristisch, zo vooringenomen. Er móest iets gevonden worden, terwijl dat er niet was. Er wás geen sprake van fraude. En ze gaan maar door met hun verdachtmakingen. Schandalig’, zegt Kops tegen RTL en Trouw.

Gastouderbureau

De Belastingdienst startte een onderzoek naar gastouderbureau Dadim, met als werkwijze een snelle analyse, een experimentele aanpak en stevig ingrijpen. Er volgt een boekenonderzoek in mei 2014. Er blijkt geen bewijs te zijn voor de verdenkingen. Ook het ministerie van Financiën erkent dat geen enkele sanctie is opgelegd aan het gastouderbureau, dat in grote problemen kwam na het harde optreden van de Belastingdienst. Directeur Ahmet Gökçe: ‘We vechten nu al jaren tegen ongefundeerde verdachtmakingen. Ik hoop dat hier nu eindelijk een einde aan komt.’

Lees het volledige artikel Belastingdienst gebruikte nepbewijs om fraude aan te tonen >>

Bron: RTL Nieuws, Trouw

BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma noemde de harde aanpak van de Belastingdienst in de toeslagzaak ‘disproportioneel’ en een ‘groot drama’. ‘De overheid heeft de macht om daadwerkelijk de Belastingdienst op deze zaak terecht te roepen, maar die aarzelt.’ Lees meer

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.