Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bedrijven bieden minder vaak kinderopvang

Bedrijven bieden minder vaak kinderopvang

Bedrijven bieden hun werknemers steeds minder vaak kinderopvangfaciliteiten aan. Het alternatief is dat medewerkers steeds flexibeler mogen werken en meer gelegenheid krijgen om werk en de zorg voor hun kinderen af te wisselen.

Laptop en smartphone
De cijfers van de daling zijn afkomstig uit een studie van het HR-onderzoeksbureau CRF Institute onder ruim vijftig grote Nederlandse organisaties. Het aantal dat kinderopvang opneemt onder de arbeidsvoorwaarden is tussen 2010 en 2011 sterk gedaald van 21 procent naar 11 procent. Ruud van Es, manager Benlux van het CRF Institute legt op VKbanen.nl uit wat het verband is tussen deze cijfers en het flexibele werken. ”We merken dat thuiswerken steeds gewoner is, op alle niveaus van een organisatie. Tegenwoordig heeft iedere werknemer een laptop en een smartphone om op locatie de mail te kunnen checken.’ Een woordvoerder van IBM Nederland (een groot Nederlands bedrijf) vertelt dat het voor tien uur vaak nog rustig is op kantoor. ‘Ttussen drie en vier uur vertrekken medewerkers om hun kinderen van school te halen. Liggen die kinderen in bed, dan kruipen de werknemers nog even achter de computer.’

Minder
Ook uit andere cijfers blijkt dat werkgevers zich veel minder dan voorheen inspannen voor goede kinderopvang. Het multimediale platform Loftmedia publiceert jaarlijks een lijst met de honderd beste werkgevers voor werknemers met een gezin. Slechts vier van de ruim zeventig bedrijven met meer dan 250 werknemers onderscheidden zich in 2010 op het gebied van kinderopvang. ‘Het is de afgelopen jaren snel minder geworden, stelt Willeke de Groot van Lofmedia.

Alleen in Nederland?
Opvallend genoeg is deze trend niet zichtbaar in andere landen, zolas in België waar bedrijven nog wel veel doen met kinderopvang. In Amerika en Azië hebben bedrijven zoveel mogelijk voorzieningen op kantoor, met kinderopvang, een stomerij en een wasserette, alles om het werknemers maar zo gemakkelijk mogelijk te maken. Al is het de vraag of ze in die landen net zo ver zijn op het gebied van het nieuwe werken als in Nederland.

Bron: VKbanen
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.