Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Basisscholen tellen 21.000 kinderen minder door krimp

De basisscholen begonnen dit schooljaar met ruim 21.000 leerlingen minder dan in schooljaar 2012/2013. Dat zijn met een daling van 1,4 procent pakweg 900 klassen minder, zo meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) dinsdag. Het speciaal basisonderwijs kromp met zelfs 4,4 procent.
Basisscholen tellen 21.000 kinderen minder door krimp
Foto: ANP Photo

‘Grote groepen 8 maken plaats voor kleinere groepen 1. Door de bevolkingskrimp daalt het leerlingenaantal in het basisonderwijs al jaren,’ aldus de bond. Uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat er dit jaar nog 1,48 miljoen kinderen in de schoolbanken zitten. In 2008 waren dat nog bijna 1,55 miljoen.

Kinderopvang

Ook vraaguitval in de kinderopvang wordt voor een deel bepaald door krimp. Vooral in plattelandsregio’s is dit een oorzaak, zoals in Drenthe, waar Kinderopvangorganisatie Speelwerk actief is. Directeur Walter Hardenberg ziet het aantal geboorten in kleine kernen heel snel teruglopen. Hij denkt dat het einde van krimp nog lang niet in zicht is. ‘In kleine plattelandsgemeenten zal de krimp in de kinderopvang de komende jaren nog aanhouden. Simpelweg omdat grootste effect van ontgroening nog moet komen.’

Speciaal onderwijs

In het speciaal basisonderwijs daalt het leerlingenaantal nog sneller: DUO telde dit jaar 1760 leerlingen die lichte zorg krijgen minder. Alleen het speciaal onderwijs voor leerlingen met zware zorgbehoeften stijgt nog een heel klein beetje: 0,8 procent (574 leerlingen).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.