Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Basisdocument afwegingskader Meldcode kindermishandeling

Frida Noordzij
Het ministerie van volksgezondheid heeft het basisdocument over het afwegingskader in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling gepubliceerd. Dit document helpt professionals bij het opstellen van een voor hun beroepsgroep specifiek afwegingskader.
meldcode-afwegingskader-ANP.jpg
De verwachting is dat het gebruik hiervan leidt tot betere herkenning en ondersteuning van slachtoffers van kindermishandeling. - Foto: ANP Foto

Vanaf 1 januari 2019 moeten professionals ernstige situaties van kindermishandeling en huiselijk geweld altijd melden bij Veilig Thuis. Tot die tijd kunnen beroepsgroepen afwegingskaders opstellen wanneer een situatie zo ernstig is dat er melding van moet worden gedaan. Deze kaders kunnen vanaf 1 januari 2019 gebruikt worden.

Afwegingskader

Een afwegingskader ondersteunt een professional met vermoedens van huiselijk geweld en/of kindermishandeling bij het beslissen of een melding noodzakelijk is en, vervolgens, bij het beslissen of het zelf bieden of organiseren van hulp (ook) mogelijk is. Het basisdocument biedt bouwstenen die beroepsgroepen kunnen gebruiken bij het opstellen van zo’n afwegingskader.

Betere herkenning

De verwachting is dat het gebruik van een afwegingskader leidt tot betere herkenning en ondersteuning van slachtoffers van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Ook is de verwachting dat de informatiepositie van Veilig Thuis verbetert en dat de organisatie daardoor beter in staat is structurele patronen van geweld te herkennen en te doorbreken.

Augeo maakte een animatie over de aanpassing van de meldcode. Bekijk het filmpje >>

Verplicht

Met ingang van 1 januari 2019 zijn alle beroepsgroepen, waaronder kinderopvang, onderwijs en jeugdhulp, die onder de werking van de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling vallen verplicht over een afwegingskader te beschikken en te gebruiken.

2018

De periode tot 1 juli 2018 is bedoeld om de afwegingskaders op te stellen. De tweede helft van het jaar 2018 is bedoeld om de afwegingskaders een plaats te geven in het dagelijks werk van beroepskrachten en er, vooruitlopend op de verplichting er mee te werken, alvast mee te oefenen.

Beroepsgroepen hebben de ruimte om een afwegingskader in te vullen op een manier die aansluit bij het eigen professioneel handelen.

Lees hier het volledige Basisdocument >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.