Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Barometer Culturele Diversiteit voor kinderopvangorganisaties

Met de nieuwe Barometer Culturele Diversiteit kunnen werkgevers inzicht krijgen in de culturele diversiteit van hun organisatie. Dat geldt ook voor kinderopvangondernemers. De Barometer is beschikbaar voor alle organisaties met meer dan 250 medewerkers.
AdobeStock

(Kinderopvang)organisaties kunnen het CBS vragen om een geanonimiseerde versie van hun personeelsbestand te bekijken. Zij krijgen vervolgens statistieken terug over de culturele diversiteit binnen hun organisatie. Daarmee worden organisaties geholpen om diversiteitsbeleid te voeren dat op feiten is gebaseerd.

Cao Kinderopvang

Dit kan bijvoorbeeld helpen bij de uitvoering van artikel 8.2 van de cao Kinderopvang, waarin staat dat de werkgever een plan maakt om de diversiteit in de onderneming te bevorderen, meldt de BMK. Dit kan de werkgever doen door medewerkers uit een etnische minderheid en medewerkers met een arbeidshandicap aan te nemen. In dit plan moet de werkgever in ieder geval aandacht besteden aan maatregelen en voorzieningen binnen de onderneming die bedoeld zijn voor:

  • Behoud, herstel, of bevordering van de arbeidsgeschiktheid van medewerkers.
  • De integratie van medewerkers afkomstig uit etnische minderheidsgroeperingen.

De medezeggenschap moet instemmen met het plan van de werkgever. Het kabinet hoopt dat de Barometer bijdraagt aan gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor iedereen.

Geen informatie over individuele medewerkers

Organisaties kunnen vrijwillig en tegen kostprijs via het CBS gebruikmaken van de Barometer. De Barometer geeft geen informatie over individuele medewerkers. De data worden verstrekt op groepsniveau en zodra deze groepen te klein worden, worden gegevens niet teruggekoppeld in verband met de privacy van werknemers. De Barometer maakt het dus niet mogelijk om individuele werknemers op basis van hun culturele achtergrond aan te nemen of promotie te geven.

‘Culturele diversiteit is méér dan een statistiek’

Minister Koolmees van SZW: ‘Culturele diversiteit is méér dan een statistiek en de Barometer is niet de enige of laatste stap naar gelijke kansen. Het is wel een onmisbare schakel naar meer op feiten gebaseerd diversiteitsbeleid. Daarmee is het een belangrijk fundament onder het effectief gelijk kunnen trekken van de kansen op de arbeidsmarkt van alle talenten, met en zonder migratieachtergrond.’

Meer informatie staat in de Kamerbrief waarin minister Koolmees van SZW in mei bekend maakte dat vanaf 1 juli de Barometer Culturele Diversiteit beschikbaar komt voor werkgevers. Zie ook de website van het CBS.

Bronnen: Rijksoverheid, BMK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.