Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Baby’s ontspannen bij onbekende slaapliedjes uit andere culturen

Buitenlandse slaapliedjes die baby's nog nooit eerder hebben gehoord, blijken ontspannend te werken. Ook als het lied dus in een onbekende taal gezongen wordt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door Harvard University onder 144 baby's, met een gemiddelde leeftijd van 7 maanden.
Afbeelding van Pexels via Pixabay

De baby’s werden uitgerust met sensoren om hun hartslag en zweetniveau te volgen. De baby’s zaten in een hoge stoel of ligstoel of op de schoot van de ouders, terwijl ze naar geanimeerde personages keken die liedjes zongen. Deze liedjes kwamen uit de Natural History of Song Discography, een verzameling liedjes van over de hele wereld, en acht daarvan worden gebruikt als slaapliedjes. Anderen werden bijvoorbeeld gebruikt om op de dansen. Alle nummers werden gezongen door solozangers, zonder achtergrondmuziek.

Dalende hartslag

De baby’s bleken tijdens de slaapliedjes meer te ontspannen, dan tijdens de andere liedjes die zij hoorden. ‘Terwijl de hartslag vrijwel onmiddellijk na het begin van het zingen daalde, ongeacht het type nummer, was deze daling meer uitgesproken tijdens de slaapliedjes’, schrijft het team in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Human Behavior. Het effect was bij alle baby’s hetzelfde, of ze nu 2 of 14 maanden oud waren.

Zweettoename

De ‘zweetresultaten’ waren echter minder duidelijk: baby’s leken meer te gaan zweten in de loop van het experiment, mogelijk door verveling, schrijven de onderzoekers, maar terwijl een baby naar een slaapliedje luisterde, werd de zweettoename tijdelijk vertraagd.

De opbouw van de liedjes en het ritme (de “akoestische effecten”) bleken een ontspannende werking te hebben op de baby’s. De baby’s en hun ouders waren onbekend met de liedjes die ze hoorden, onbekend met de talen waarin ze werden gezongen en onbekend met de muziekstijlen van de maatschappijen die de liedjes oorspronkelijk produceerden.

Conclusie

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat muziek bijvoorbeeld volwassenen met chronische pijn of depressie kan helpen. De onderzoekers zijn het eens dat muziek een belangrijke rol kan spelen in de verbetering van de gezondheid van zuigelingen. Nader onderzoek is nodig om dit met meer zekerheid te zeggen.

Amerikaanse baby’s

Alle 144 baby’s in dit onderzoek zijn Amerikaans, maar de onderzoekers vermoeden dat baby’s uit andere culturen op dezelfde manier zou reageren. Daar willen ze graag verder onderzoek naar doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.