Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Baby’s krijgen veel microplastics binnen met flesvoeding

Baby’s die met een plastic fles worden gevoed kunnen dagelijks meer dan 1 miljoen stukjes microplastic binnenkrijgen. Hoe warmer het water waarmee poedervoedsel wordt opgelost of de fles is gesteriliseerd, hoe meer microplastic er vrijkomt. Nog niet bekend is hoeveel effect dit op de gezondheid van een baby heeft.
AdobeStock

Dat meldt vakblad Vroeg. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Food. De mogelijke gezondheidseffecten moeten volgens de wetenschappers dringend worden onderzocht.

De onderzoekers keken naar de blootstelling van kinderen van 12 maanden aan microplastics. Flesjes van het veelgebruikte polypropyleen kunnen per liter tot 16 miljoen stukjes microplastic vrijgeven. Gemiddeld krijgen baby’s 1,58 miljoen deeltjes per dag binnen. De cijfers zijn het hoogst in Australië, de VS en Europa. Dat komt vooral omdat moeders daar relatief weinig borstvoeding geven.

Adviezen

De adviezen van de onderzoekers:

  • Flesjes schoonmaken met koud gesteriliseerd water en melkpoeder te bereiden in een bakje dat niet van plastic is.
  • Melk pas in het flesje te doen als het is afgekoeld.
  • Het gebruik van een magnetron wordt afgeraden, evenals schudden met het flesje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.