Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Australië wil niet-gevaccineerde kinderen weigeren

In Nederland zijn niet-gevaccineerde kinderen gewoon welkom in de kinderopvang. In Australië is dit binnenkort anders. Daar wil de premier de inenting als voorwaarde stellen voordat kinderen naar de kinderopvang mogen.
1Weigeren-Australië.jpg
Als het aan de Australische premier Turnbull ligt

‘No jab, no play’ heet de campagne in de Australische media. Dat kan vertaald worden als ‘zonder prik niet spelen’. In Nederland publiceert dagblad Trouw een artikel over het voorstel van premier Malcolm Turnbull.

Weigeren kinderen

Het is geen onbekende discussie, want ook in Nederland staat het onderwerp zo af en toe weer op de kaart. Vaak na een incident als een nog niet-ingeënt kind (bijvoorbeeld vanwege de leeftijd) besmet raakt door een ouder kind dat bewust niet is ingeënt. In Nederland bestaat er nog steeds geen algeheel verbod. Daarom maken kinderopvangorganisaties hierin hun eigen keuzes. Er zijn enkele organisaties die niet gevaccineerde kinderen  weigeren, maar de meeste kinderdagverblijven en gastouders laten deze kinderen gewoon nog toe.

In november 2016 maakte Kinderopvangtotaal een belronde in de branche om te peilen welke keuzes kinderopvangondernemers maken. De antwoorden varieerden van ‘niet-ingeënte kinderen zijn bij ons niet welkom’ tot ‘we leven in een land met keuzes. Het is niet aan mij om ouders hierover te informeren.’ Lees meer

Chantage

In Australië is de discussie aangewakkerd door Pauline Hanson, partijleider van de uiterst rechtse partij One Nation. Zij vindt het pure chantage en een dictatuur dat toeslagen voor kinderopvang afhankelijk zijn van of kinderen wel of niet zijn ingeënt.  Momenteel is bijna 93 procent van de kinderen in Australië gevaccineerd. Net als in Nederland kent Australië een groter wordende ‘anti-vax’-beweging die aanslaat bij ouders.

Campagne

Premier Turnbull noemt het ‘een zaak van leven en dood’ dat meer mensen hun kinderen gaan inenten. Hij wordt gesteund door de linkse oppositie die wil dat de regering een bewustwordingscampagne begint onder ouders.

Bron: Trouw

2 REACTIES

  1. Beste PM Jansen, deze zin was inderdaad wat te kort door de bocht. Ik heb ervan gemaakt 'dat kinderopvangorganisaties hierin hun eigen keuzes maken'. Uit onze inventarisatie afgelopen najaar bleek dat er wel degelijk kinderdagverblijven zijn die niet-ingeënte kinderen willen weigeren. Het was nog nooit voorgekomen gelukkig, maar dit is wel hun intentie.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.