Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Andere voedseltextuur veroorzaakt moeilijke eters

Niet kleur of smaak, maar structuur is de grote veroorzaker van kieskeurige etertjes. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het geen probleem vinden om iets met een andere kleur of smaak te proeven, maar wanneer de structuur anders is, weigeren ze om iets te proeven.
Andere voedseltextuur veroorzaakt moeilijke eters
Foto: ANP XTRA

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht. Met dit onderzoek willen de onderzoekers achterhalen welk voedingsaspect het zo moeilijk maakt om iets wel of niet te proeven. Het onderzoek is uitgevoerd bij 32 kinderen tussen 2,5 en 4 jaar. Volgens de onderzoeker is picky eating, oftewel kieskeurig eten onder kinderen, een veelvoorkomend probleem. Bijna de helft van de kinderen krijgt van ouders het stempel ‘kieskeurige eter’. Een mogelijk gevolg hiervan is dat deze kinderen daardoor te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen en niet gevarieerd genoeg eten. Op latere leeftijd kan dit mogelijk problemen in eetgedrag en eetpatroon veroorzaken. Voor ouders levert een kind dat weigert te eten bovendien stress op.

Frambozenyoghurt

De onderzoekers keken naar de invloed van kleur, smaak en textuur op het eetgedrag van kinderen. De deelnemers kregen verschillende versies van frambozenyoghurt voorgeschoteld. Alle kinderen lusten de normale yoghurt. Daarna werd de kleur van het toetje aangepast naar blauw of groen. Hiervan namen de kinderen net zoveel lepels als van de roze frambozenyoghurt. Ook het veranderen van de smaak (met kleurbehoud) had geen invloed op het eetgedrag.

Andere textuur

Het aanpassen van de textuur daarentegen had weigeraars als gevolg. De kinderen wilden geen yoghurt met stukjes framboos of frambozenpulp proeven. ‘Het onderzoek toont aan dat het belangrijk is om niet alleen te variëren in smaak, maar ook in de textuur. Babyvoeding is er bijvoorbeeld in tal van smaken, maar dat is bijna altijd in de vorm van een soort puree. Om de acceptatie van nieuwe voedingsmiddelen bij kinderen te vergroten, zou het juist goed zijn om af te wisselen in textuur,’ adviseert hoofdonderzoekster Jessica Werthmann op de website van Maastricht UMC+.

Spelen met eten maakt niet alleen maar troep, kinderen leren er juist veel van. Door voeding aan te raken en de structuur te ervaren, herkennen kinderen de volgende keer veel beter wat het product is en hoe het heet. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.