Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Andere examinering gastouderopleiding

Marianne Velsink
Door veranderingen in het MBO-onderwijs verandert ook de examinering van gastouders. Zo neem het aantal theorie-examens af, maar komt er meer aandacht voor de voorbereiding en de uitvoering van het praktijkexamen.
1 Opleiding gastouderopvang.jpg
Studenten moeten straks uit twee keuzedelen kiezen en hier examen in doen. Denk aan ZZP’erschap

Dit meldt Kennisnetwerk Gastouderopvang (KNGO) op haar website. De veranderingen in de examinering komen door een aanpassing van het kwalificatiedossier (oftewel de minimale vereiste vaardigheden om een diploma te ontvangen). Tot op heden werd gebruik gemaakt van het kwalificatiedossier Helpende Zorg en Welzijn. Vanaf 1 augustus wordt dit onderdeel van het dossier ‘Dienstverlening’.

Minder theorie-examen

Er zijn weinig aanbieders van specifieke, verkorte routes voor gastouders, maar ROC Rivor heeft wel zo’n traject. Zij zien zich genoodzaakt om de examinering flink aan te passen. Het aantal theorie-examens neemt af, maar voor de voorbereiding van het praktijkexamen wordt meer tijd vrijgemaakt. Het praktijkexamen zal 30 minuten langer gaan duren vanwege nieuwe simulatieopdrachten en keuzedelen.

Keuzedelen

Studenten moeten straks uit twee keuzedelen kiezen en hier examen in doen. Denk aan ZZP’erschap, Arbo, BSO en meer. Het ROC is verplicht om drie keuzes aan te bieden. ROC Rivor heeft nog niet bekend gemaakt welke dit worden. Vraagouders krijgen een kleine rol in de examinering door afstemming en feedback te geven.

Praktijkervaring vereist

De schriftelijke examinering zal bestaan uit het examen beroepsgerichte kennis en het examen Nederlands schrijven. Dit onderdeel neemt bijna 2 uur in beslag. Wat verder opvalt: de benodigde praktijkervaring is uitgebreid. Zo moet een deelnemer aantonen ervaring te hebben met administratie, zoals urenregistratie, maar ook met onderhoudswerkzaamheden zoals het repareren van een kinderstoel of het signaleren van kapot speelgoed.

Kosten

De aanpassingen leiden wel tot hogere kosten. Daarom zien ROC Rivor zich genoodzaakt de prijs per diplomaroute met 75 euro te verhogen. Gastouders die de verkorte opleiding nu al volgen, behouden het oude traject. De nieuwe examinering gaat pas in voor nieuwe deelnemers na 1 augustus 2016.

De opleidingseisen voor Nederlandse gastouders zijn hoger dan in andere Europese landen. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het Kohnstamm Instituut uit 2014. Lees meer over dit onderzoek

Lees meer over de opleiding op de website van ROC Rivor

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.