Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam wil werken in de stad aantrekkelijk maken met e-bikes

Om medewerkers in de kinderopvang, het onderwijs en de zorg sneller en zonder gedoe naar hun werk in de stad te krijgen, start de gemeente Amsterdam een proef met elektrische fietsen. De gemeente hoopt zo ook de aanwas van nieuw personeel te stimuleren.
AdobeStock

Al langere tijd is bekend dat de gemeente Amsterdam kampt met een flink personeelstekort in de kinderopvang. Eén van de oorzaken zou het vervoer van en naar het werk zijn, vermoedt de gemeente. Zeker voor de medewerkers die buiten Amsterdam wonen is het vanwege lange files op de weg en drukte in het openbaar vervoer onaantrekkelijk dagelijks deze reis te maken.

Obstakel

Met de proef wil de gemeente Amsterdam onderzoeken of vervoer een serieus obstakel vormt voor medewerkers uit het sociale domein en of elektrische fietsen (e-bike) een goed alternatief zijn voor woon-werkverkeer. De proef is binnen een dag volgetekend: de komende zes maanden stappen medewerkers uit het sociale domein op de e-bike om op hun werk te komen. Sinds mei kunnen werknemers uit deze sectoren al een maand lang gratis een elektrische fiets uitproberen.

Groot effect

Volgens ConnectBike, het bedrijf dat samenwerkt met de gemeente Amsterdam om mobiliteitsoplossingen te bieden, is het effect van dit soort campagnes groot. ‘Ongeveer driekwart van de deelnemers aan fietsstimuleringscampagnes blijft daarna twee tot drie dagen fietsen naar het werk of pakt tijdens dienstreizen de fiets’, zegt Kenneth Erselina, co-founder van ConnectBike. Als de proef een succes is, wordt onderzocht hoe het gebruik van e-bikes in alle sectoren gestimuleerd kan worden.

Spelregels

Er is een beperkt aantal fietsen beschikbaar. We willen ze graag aanbieden aan mensen die ze het hardst nodig hebben. Daarom heeft de gemeente spelregels opgesteld:

  • De medewerker is werkzaam in Amsterdam in de kinderopvang, de zorg of het onderwijs
  • De medewerker woont op minimaal 5 km fietsafstand van het werk of fietst minimaal 10 km per dag voor werk
  • De medewerker werkt minimaal 3 dagen per week
  • Tijdens de proef fietst de medewerker minimaal 75 procent van het aantal werkdagen
  • De medewerker doet mee aan het onderzoek tijdens de proef
Werkzaam in de kinderopvang? Voor deze sector zijn nog plekken vrij, meldt de gemeente Amsterdam. Klik hier voor de inschrijflijst

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.