Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam wil meer tweetalige opvang en onderwijs

Amsterdam investeert twee miljoen euro in tweetalig onderwijs. Als het aan de gemeente ligt, start tweetalige opvang al eerder; als kinderen naar het kinderdagverblijf gaan.
De ambitie is dat zestig scholen internationalisering een structurele plek gaan geven in hun onderwijs.
De ambitie is dat zestig scholen internationalisering een structurele plek gaan geven in hun onderwijs. - Foto: Free Images

Vanaf 2016 krijgen kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in heel Nederland experimenteerruimte voor het bieden van tweetalige opvang. Amsterdam wil daar niet op wachten en start dit najaar al met pilots in een aantal kinderdagverblijven. Dit meldt het Parool naar aanleiding van een beleidsbrief van wethouder van Onderwijs in Amsterdam Simone Kukenheim.

Taalgevoelig

De focus ligt vooral op het basisonderwijs. De ambitie is dat zestig scholen internationalisering een structurele plek gaan geven in hun onderwijs. Kinderen zijn nog heel taalgevoelig. Om hen meerdere talen aan te leren, is het goed daar vroeg mee te beginnen. Kinderen verleren een taal waarmee ze intensief zijn opgegroeid minder snel dan wanneer ze een taal op latere leeftijd leren.

Om die reden besloot minister Asscher de Wet kinderopvang te wijzigen vanaf 2016. Bso’s mogen 50 procent van het taalgebruik in het Engels, Duits of Frans aanbieden. Voor kinderdagverblijven ontstaat experimenteerruimte. Lees meer >>

Les in het Engels

In Amsterdam bieden enkele basisscholen al twee talen, zoals de Dr. J.Th. de Visserschool. Daar wordt 30 procent van de lessen in het Engels gegeven. Directeur Conny van Egmond zegt in het Parool ‘dat het ontzettend goed gaat’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.