Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambulante begeleiding zorgkinderen in kinderopvang

Zorg vindt vanaf dit jaar vaker in de eigen omgeving plaats. Dat geldt ook voor de begeleiding van zorgkinderen. In de regio Haaglanden werkt zorgorganisatie Jeugdformaat al sinds september 2014 met ambulante begeleiding op reguliere groepen waar kinderen komen, zoals de kinderopvang en de school. Speciale zorggroepen voor deze zorgkinderen zijn daardoor bijna niet meer nodig.
De kinderen en volwassenen op deze foto hebben geen betrokkenheid bij zorginstelling Jeugdformaat.
De kinderen en volwassenen op deze foto hebben geen betrokkenheid bij zorginstelling Jeugdformaat. - Foto: ANP Xtra

Het Algemeen Dagblad bericht over het initiatief in de regio Haaglanden. De ambulante zorg van Jeugdformaat houdt in dat er een paar keer per week iemand langskomt op school, in het kinderdagverblijf of de bso om de kinderen één op één te begeleiden. Het gaat om kinderen die niet goed kunnen meekomen in de groep of van wie de ouders om opvoedondersteuning hebben gevraagd. Jeugdformaat biedt begeleiding aan kinderen van 2 tot en met 12 jaar oud.

Succesvol

De zorginstelling werkt sinds september 2014 met 250 kinderen. De nieuwe manier van werken lijkt haar vruchten af te werpen. Kinderen hebben minder lang begeleiding nodig dan toen ze nog in een aparte groep werden behandeld, merken ambulante begeleiders van Jeugdformaat op. Bovendien is het voor begeleiders makkelijker om kinderen in hun eigen omgeving te leren hoe ze na de behandeling verder kunnen. Een behandeling beperkt zich per kind in principe tot 6 maanden. Nu begeleiders de kinderen in hun eigen omgeving treffen, is het makkelijker geworden om ze te helpen met bijvoorbeeld het structureren van huiswerk, het ontwikkelen van een beter zelfbeeld en tips te geven over het omgaan met gezag.

Steun voor ouders

‘Een kind zit 5 dagen per week op school, soms enkele dagen in de kinderopvang en is daarnaast veel thuis’, zegt ambulant daghulpbegeleider Lucas Verdoes. ‘Het is goed om naar zijn of haar leefwereld te gaan.’ Verdoes merkt dat dat niet alleen prettig is voor de kinderen, maar ook voor de omgeving omdat zij meer van de behandeling meekrijgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor leerkrachten, pedagogisch medewerkers, maar ook voor ouders.

Kostenbesparing

Door deze manier van werken, zijn veel aparte zorggroepen van Jeugdformaat verdwenen. Dat betekent niet dat er helemaal geen zorggroepen meer zijn bij de zorginstelling. De lastigste gevallen, zoals een relatief jonge groep kinderen die zeer moeilijk opvoedbaar is (tussen de 4 en 7 jaar), worden nog wel in aparte zorggroepen begeleid. De aanpak van Jeugdformaat past in het gedachtegoed dat het kabinet voor ogen heeft met de transitie van de zorg. Zorg moet zich vaker dichtbij huis afspelen. Kinderen hoeven niet naar de zorg toe, de zorg komt naar hen toe. Extra mooi meegenomen is dat deze aanpak Jeugdformaat geld bespaart.

Door speciale coaching van pedagogisch medewerkers kunnen kinderen met (gedrags)problemen langer in de reguliere kinderopvang blijven. Dat blijkt uit onderzoek van het NJi naar het project Alert4you. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.