Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Almere loopt voorop in peuterspeelzaalplannen Asscher

Peuterspeelzalen komen vanaf 1 augustus 2015 in Almere niet meer voor. Daarvoor in de plaats komen peutergroepen in kindercentra waar alle peuters (2-4 jaar) uit de gemeente terecht kunnen. De dagdelen zijn niet gratis, maar wel goedkoop. Met de plannen laat Almere zien dat de peuterplannen van minister Asscher in de praktijk al toe te passen zijn.
Almere loopt voorop in peuterspeelzaalplannen Asscher
Foto: AFP

De gemeenteraad van Almere ging onlangs akkoord met een volledige harmonisatie per 1 augustus 2015. Aanvankelijk zouden de peuterspeelzalen al dit jaar worden overgeheveld naar de kinderopvang, maar dat blijkt te kort dag. De gemeente maakt het nu eerst stap voor stap mogelijk dat steeds meer peuterspeelzalen worden omgezet in peuteropvang in de kinderopvang.

Voor alle peuters

Ouders die beiden werken, hebben al recht op kinderopvangtoeslag en zullen daarvan ook in deze nieuwe constructie gebruikmaken. Kinderen met een taalachterstand komen in aanmerking voor VVE-gelden vanuit de gemeente, maar ook voor de groep daartussen (bijvoorbeeld kinderen van één werkende ouder maar zonder taalachterstand) stelt de gemeente subsidie beschikbaar. Gratis opvang voor peuters komt er niet, maar de gemeente investeert dusdanig dat het voor ieder gezin betaalbaar blijft. Hoge inkomens betalen meer voor peuteropvang dan lage inkomens. Met het plan hoopt de gemeente zoveel mogelijk peuters te bereiken om iedereen een gelijke start te bieden in het basisonderwijs.

Bijscholing

Tegelijk met het verlagen van de drempel en het beëindigen van de versnippering, wil de gemeente dat er wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van peuteropvang. Het plan om pedagogisch medewerkers op te leiden in een Expertisecentrum voor het Jonge Kind kwam niet door de Raad.

Taakuren

Toch wil de gemeente dat kinderopvangorganisaties die peutergroepen overnemen van peuterspeelzalen investeren in de pedagogische vaardigheden van pedagogisch medewerkers. Dat kan door bijscholing te volgen, maar ook door bijvoorbeeld 10 procent van de werktijd van medewerkers vrij te maken voor taakuren.

Interview René Peeters

In het aprilnummer van Management Kinderopvang wordt een interview gepubliceerd met de verantwoordelijk wethouder van Almere René Peeters. Hierin legt hij uit waarom Almere investeert in peuters en hoe hij dit aanpakt.

3 REACTIES

  1. In Amersfoort is per 1 januari 2013 de subsidie aan peuterspeelzalen stopgezet. Al het peuterwerk valt onder kinderopvangorganisaties. Ouders die beiden werken maken gebruik van kinderopvangtoeslag; en er zijn subsidieplaatsen voor doelgroepen (kinderen met VVE-indicatie of kinderen uit gezinnen die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag)

  2. Lees alle reacties
  3. Ook in de gemeente Wageningen werken we, samen met de plaatselijke welzijnsorganisatie, sinds 2010 met opvangen van peuters in het kinderdagverblijf en zijn de peuterspeelzalen in hun oude vorm opgeheven. We noemen dit concept Spelenderwijs.
    Ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag kunnen sindsdien geen gebruik meer maken van een door de gemeente gesubsidieerde plaats. Kinderen 2-4 jaar van niet-werkende ouders zijn ook welkom op een Spelenderwijsgroep, maar hun aantal is beperkt. De gemeentelijke subsidie gaat naar deze kinderen en naar de kinderen die een VVE indicatie hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.