Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Al 20 jaar een begrip: De Nationale Voorleesdagen zijn van start

De Nationale Voorleesdagen zijn van start gegaan, en dat voor maar liefst de 20e keer! Van 25 januari t/m 4 februari 2023 wordt er extra veel voorgelezen op scholen, kinderopvangorganisaties en thuis. Doet jouw kinderopvangorganisatie dit jaar ook (weer) mee? Organiseer een voorleesontbijt of lees voor uit het Prentenboek van het Jaar.
Voorlezen
Beeld: AdobeStock

Ieder kind is gebaat bij het horen van mooie verhalen. Niet alleen voor de eigen (taal)ontwikkeling, maar ook voor de gezellige momenten en de herinneringen die worden gemaakt tijdens het voorlezen. Als pedagogisch professional kun jij hieraan bijdragen.

Voorlezen stimuleren

Met de Nationale Voorleesdagen wordt hier extra aandacht voor gevraagd. Het doel is om voorlezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar te stimuleren. Voorlezen heeft namelijk verschillende voordelen, waaronder het positieve effect op de woordenschat, spelling en tekstbegrip. De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door Stichting CPNB.

Het Nationale Voorleesontbijt

Op 25 januari worden de Nationale Voorleesdagen afgetrapt met Het Nationale Voorleesontbijt: in het hele land lezen bekende en niet-bekende Nederlanders voor in de kinderopvang, op scholen, in bibliotheken en boekhandels. Traditiegetrouw leest ook Prinses Laurentien voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt. Dit jaar zal zij in Hoogvliet bij de openbare basisschool De Notenkraker haar voorleeskunsten laten horen. Voor meer informatie over wat er georganiseerd wordt, kun je in de literaire agenda van Hebban kijken >>

Prentenboek van het Jaar

Tijdens De Nationale Voorleesdagen verschijnt ook het Prentenboek van het Jaar in een unieke mini-editie. Dit jaar is dat ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ van auteur Joukje Akveld en illlustrator Jan Jutte. De speciale mini-editie is voor slechts € 5,75 verkrijgbaar bij de boekhandel. Ook is er een prentenboeken top 10 samengesteld door een professionele jury. Deze top 10 vind je hier >>

prentenboek van het jaar 2023
Prentenboek van het jaar 2023: Maximiliaan Modderman geeft een feestje

Prentenboek van het jaar ook in andere talen

Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal opgevoed, en dus ook in een andere taal voorgelezen. Want (groot)ouders kunnen het beste voorlezen in de taal van hun hart en emotie. Wist je dat onderzoeken ook uitwijzen dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt bij het leren van de schooltaal? Lang niet alle (groot)ouders zijn zich hier bewust van. Daarom biedt BoekStart in samenwerking met de Leescoalitie en het Letterenfonds gratis vertalingen aan van het Prentenboek van het Jaar 2023 in het Turks, Arabisch, Oekraïens en Pools. Deze vertalingen zijn als bijlage te krijgen in de bibliotheek. Zo betrekt de bibliotheek ook meertalige kinderen en hun (groot)ouders bij De Nationale Voorleesdagen.

Werk je als pedagogisch medewerker in de kinderopvang? Dan moet je per 1 januari 2025 beschikken over taalniveau 3F voor Mondelinge taalvaardigheid, dat bestaat uit de onderdelen Spreken, Luisteren en Gesprekken voeren. Wanneer voldoe je aan de 3F-taaleis en hoe toon je dit aan? Daarover zijn nu concrete afspraken gemaakt door branchepartijen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.