Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Acties voor behoud peuterspeelzalen

Acties voor behoud peuterspeelzalen

Peuterspeelzalen hebben het op diverse plekken in het land moeilijk. Of ze houden op te bestaan, of ze worden onderdeel van een kinderopvangorganisatie. Steeds vaker proberen ouders, medewerkers en zelfs gemeenten peuterspeelzalen te behouden door petities of andere ludieke acties te verzinnen.

Minstens tien kinderen
Zoals in Kollhorn (Noord-Holland) waar de gemeenten Niedorp samen met Stichting Kinderopvang Niedorp (SKN) jonge Kolhornse ouders oproept om hun kinderen naar de peuterspeelzaal te brengen. Omdat er nog maar vijf kinderen naar peuterspeelzaal Pippeloentje in het dorp gaan, dreigt sluiting. Er zijn minstens tien kinderen nodig om te kunnen blijven draaien. Ouders in het dorp kregen de oproep van de gemeenten en SKN per brief.

Peuterspeelzaal anders dan kinderopvang
‘Typisch een voorbeeld van voorzieiningen die stuk voor stuk dreigen te verdwijnen’zegt peuterspeelzaalcoördinator Anne van der Berg. Omdat veel ouders buiten het dorp werken, brengen ze hun kind naar de kinderopvangbuiten het dorp waar ze meer uren terecht kunnen. ‘Maar een peuterspeelzaal is iets anders dan de kinderopvang. We hopen toch nog genoeg ouders te interesseren, al blijft het op termijn een moeilijk verhaal.’

Petitie
In Zutphen hebben ouders zelf het initiatief genomen om te vechten voor het behoud van de peuterspeelzalen in Zutphen en Leesten. Daar stelden ouders een petitie op waar ze zoveel mogelijk handtekeningen voor willen verzamenen. “De ouders in De Hoven zijn boos! Een peuterspeelzaal in de kinderrijke buurt moet toch blijven? Waarom sluiten ze juist de speelzaal in een buitenwijk?”

Toekomst kinderen in het geding
Een woordvoerster van Perspectief legde in de Stentor uit dat de organisatie zelf ook liever geen sluiting zou willen. “Maar door de bezuinigingen hebben we geen andere keus.” Voor de speelzalen in de ‘buitenwijken’ is momenteel relatief minder belangstelling, aldus Perspectief. Van die argumenten zijn de ouders niet onder de indruk. Ze noemen de sluiting ‘belachelijk’. “De toekomst van de kinderen is in het geding.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.