Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actie 1voor1 gestart: deel 1 verhaal voor 1 nieuwe collega

Om nieuwe medewerkers te interesseren voor kinderopvang is de actie 1voor1 van Kinderopvang werkt! gestart. Pedagogisch medewerkers delen 1 bijzonder moment uit hun werk, waarmee ze laten zien wat het werk echt inhoudt en inspireren daarmee 1 nieuw talent om voor kinderopvang te kiezen. Oftewel: 1 moment voor 1 talent.
Foto's: Adobestock

De komende jaren zijn er duizenden nieuwe medewerkers in de kinderopvang nodig. De landelijke actie hoort bij de campagne Kinderopvang dankzij jou. Pedagogisch medewerkers spelen de hoofdrol in deze actie. Jij als pedagogisch medewerker kan als geen ander vertellen hoe mooi, leuk en waardevol je vak is en de bijdrage die je daarin levert aan de ontwikkeling van kinderen in een cruciale fase van hun leven.

Troost bieden op cruciale momenten

Sanne Pouw, pedagogisch medewerker bij Floreokids, trapt af met een mooie ervaring. Ze bood troost op een verdrietig moment. ‘Wij hadden een heel lief en gevoelig jongetje op de groep: Levi’, begint Sanne haar verhaal. ‘Toen hij bij ons kwam, was hij een beetje stil en teruggetrokken. Hij had tijd nodig om te wennen, maar beetje bij beetje groeide het vertrouwen. Hij zocht ons steeds vaker op voor een spelletje en hij gaf altijd een knuffel bij het weggaan. Toen hij bijna vier jaar oud was gebeurde er iets heel droevigs: zijn moeder overleed. Hij was natuurlijk erg verdrietig. We hebben in overleg met thuis een fotowandje gemaakt op de groep zodat hij een plekje had waar hij naartoe kon als hij mama miste. Het was zo mooi om te zien op dat plekje troost vond en hij zich zo thuis voelde dat wij hem mochten steunen.’ Lees hier haar hele verhaal.

Pedagogisch medewerker Sanne

Waarde van het vak laten zien

‘Met deze actie willen we pedagogisch medewerkers laten vertellen wat hun werk echt inhoudt. Vanuit de gedachte dat ze daarmee iemand inspireren om te kiezen voor werk of opleiding in de kinderopvang. Bij sommige mensen bestaat helaas nog het beeld dat het gaat om appeltjes schillen, luiers verschonen en spelen in de zandbak. Dat willen we kantelen’, zegt projectleider Davina Koudijs van Kinderopvang werkt!. ‘We roepen niet alleen pedagogisch medewerkers, maar ook organisaties op om mee te doen en medewerkers te stimuleren hun verhaal te delen. Als hierdoor meer mensen (opnieuw) kiezen voor werken of leren in kinderopvang, dan profiteren we daar als sector samen van.’

Deel je verhaal!

Pedagogisch medewerkers die hun mooiste moment willen delen kunnen zich via kinderopvangdankzijjou.nl opgeven voor een interview. ‘Wij zorgen voor een mooi verhaal en delen dat via de website en de sociale kanalen. Als dank ontvangen zij een poster in campagnestijl’, zegt Davina Koudijs.

Deel jouw mooiste verhaal en geef je hier op voor een interview >>

Op dit moment worden er veel maatregelen getroffen om het personeelstekort in de kinderopvang aan te pakken. Zo wordt de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker regelmatig verruimd. Kinderopvangorganisaties doen er momenteel alles aan om medewerkers aan te trekken en te behouden. Lees hier wat zij zelf doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.