Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Abvakabo: ‘Liever personeel dan camera’s

Vakbond Abvakabo FNV blijft het belang van vier ogen op de groep benadrukken. Het ophangen van camera’s op de groep, wat door minister Kamp als één van de opties is genoemd om de veiligheid in de kinderopvang te verbeteren, is volgens de Abvakabo niet genoeg. Meer personeel op de groepen wel.

Cultuur
‘Voor een veilige en kwalitatief goede kinderopvang is de aanwezigheid van voldoende en goed opgeleid personeel veel belangrijker. Ook moet er gewerkt worden aan een cultuur waarbinnen het gewoon is dat collega’s elkaar aanspreken op eventueel afwijkend gedrag’ zegt bestuurder Ilse van der Weiden. Hoewel het ophangen van camera’s wellicht een goedkoper alternatief is, twijfelt de Abvakabo of het de veiligheid op de groepen zal verbeteren.

Vals gevoel
Camera’s kunnen voor een vals gevoel van veiligheid zorgen, want er is altijd een hoek of een plek waar een camera geen zicht op heeft. Bovendien is de privacy van medewerkers en kinderen in het geding. ‘Daarbij kan een ondernemer niet zomaar een camera ophangen, daarvoor zijn richtlijnen en is instemming van de OR vereist. Tenslotte is het nog maar de vraag wie die camerabeelden dan gaat bekijken en wanneer’, aldus Ilse van der Weiden. Minister Kamp heeft naar aanleiding van het rapport van de Commissie Gunning besloten maatregelen te nemen om meer veiligheid en toezicht te garanderen. Hoe dat het betse kan gebeuren, laat de minister over aan ondernemers in de kinderopvangbranche zelf.

Bron: Abvakabo FNV

2 REACTIES

  1. Als Pm-er op een groep vind ik het goed dat er gewerkt word aan het; altijd 4 ogen op de groep! GOED… maar niet zoals hierboven wordt geschreven gaan tornen aan de startschaal of periodieken… want Pm-ers verdienen al niet zo gek veel voor wat ze allemaal doen!!! Bovendien blijkt uit de praktijk dat er ook HBO kennis en kunde nodig is op de groepen (met alles dat tegenwoordig gevraagd en geeist wordt!)… Met lagere beloningen haken deze mensen sowieso al af! Weg kwaliteit en extra kennis die deze mensen met zich meebrachten…
    Vergelijk de opleiding, beloning, eisen en verantwoordelijkheden van de kinderopvang maar eens met het onderwijs… slaat nergens op… mensen in de kinderopvang mogen meer verantwoordelijkheid nemen met hetzelfde niveau als zij mogen met dit niveua binnen het onderwijs… natuurlijk is er een groot verschil in de didactische opvoeding/ ontwikkeling.. .maar de pedagogische kwaliteit staat toch bij beide HOOG in het vaandel??? Vanwaar die verschillen???

  2. Lees alle reacties
  3. De vakbond legt zelf de lat voor de inzet van medewerkers veel te hoorg. De start loonschaal is hoog, en ieder jaar komt er door de periodieken 2,5% loonkosten bij!!!. Flexibele inzet wordt tegengewerkt door eisen aan minimaal gewerkte uren, twee verlofbudgetten, en beperking in min-max contraten.
    Inzet van meer personeel brengt een kinderopvangorganisatie heel snel in de financiele problemen.
    Dus hier de oproep: ga aan onze kan staan, vakbond help ons meer mensen in te zetten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.