Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal meldingen van geweld bij kinderdagverblijven neemt toe

Het aantal meldingen van seksueel en ander geweld bij kinderdagverblijven neemt toe. Dit in tegenstelling tot de gastouderopvang, die een afname te zien geeft, en de bso, waar het aantal meldingen ongeveer constant blijft. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie voor het Onderwijs.
© Xavier_S / Getty Images / iStock

Uit de Factsheet meldingen vertrouwensinspecteurs kinderopvang 2017-2019 van de Inspectie blijkt dat er bij kinderdagverblijven een stijgende lijn is te zien in de meldingen van seksueel en fysiek geweld. Dit kan mede worden verklaard door een toenemende bekendheid met het fenomeen vertrouwensinspecteur. Niet alleen kinderopvangprofessionals, maar steeds vaker melden ook ouders zich bij deze functionaris.

Desondanks is er wat de bekendheid van de vertrouwensinspecteurs nog wel verbetering mogelijk, meent de Inspectie. Het melden van geweld tegen een kind en de bijbehorende overlegplicht met de vertrouwensinspecteur is nog niet volledig ingebed in de kinderopvangsector. ‘Er wordt ingezet op een nog grotere bekendheid, zodat meer houders, werknemers en gastouders de weg naar de vertrouwensinspecteur vinden.’

Rol vertrouwensinspecteurs

Vertrouwensinspecteurs vervullen een belangrijke rol in het monitoren van grensoverschrijdend gedrag binnen de kinderopvang. Elk vermoeden van gebruik van geweld tegen een kind moet worden besproken met een vertrouwensinspecteur. Dit is vastgelegd in de Wet kinderopvang. De vertrouwensinspecteur denkt mee, informeert en adviseert de melder over de gewenste vervolgstappen.

Als tijdens het overleg wordt geconcludeerd dat sprake is van een redelijk vermoeden van seksueel of ander geweld tegen een kind, is de organisatie verplicht direct aangifte te doen bij de politie. De vertrouwensinspecteur volgt de melding totdat deze is afgerond of bij de juiste instantie in behandeling is. Alle meldingen worden geregistreerd in een vertrouwelijk dossier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.