Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal kinderen onder toezicht neemt toe

Kinderen

Bijna 40.000 kinderen en jongeren waren vorig jaar volledig of deels aan het ouderlijk gezag onttrokken. Het gaat om ruim anderhalf keer zo veel kinderen als tien jaar geleden, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag laten weten.

Het CBS baseert zich op cijfers van september vorig jaar. De cijfers gaan over kinderen die onder toezicht van een gezinsvoogd stonden of in een pleeggezin of instelling woonden. 

Onder toezicht
31.000 Kinderen stonden onder toezicht, anderhalf keer zo veel als in 2001. Onder toezicht wil zeggen dat de ouders het gezag niet kwijtraken, maar dat dit wel ingeperkt wordt. Meer dan de helft van de kinderen onder toezicht woont nog steeds thuis en een gezinsvoogd staat het gezin bij.

Kindermishandeling
Meer dan tienduizend kinderen kwamen in 2011 nieuw onder toezicht te staan, meer dan twee keer zo veel als het decennium daarvoor. Het aantal ondertoezichtstellingen is vooral tussen 2001 en 2007 gestegen, dat komt volgens het CBS onder meer doordat de aandacht voor kindermishandeling is toegenomen.

Onder voogdij
Het aantal kinderen onder voogdij was in 2012 ruim anderhalf keer zo veel als in 2001: namelijk zo’n achtduizend. Onder voogdij wil zeggen dat ouders niet zelf voor het kind kunnen zorgen, ze verwaarlozen of mishandelen bijvoorbeeld hun kind.

Bron: ANP
ANP Photo, Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.