Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal basisschoolleerlingen daalt

Aantal basisschoolleerlingen daalt

De komende vijf jaar daalt het aantal basisschoolleerlingen met 7 procent. In de drie Noordelijke provincies en Gelderland en Limburg bedraagt de daling zelfs 12 procent. Dit komt o.a. door de vergrijzing blijkt uit prognoses van vakorganisatie SBO.

Gezinnen naar de Randstad
Op dit moment telt het Nederlandse basisonderwijs 1,55 miljoen leerlingen. Niet alleen de vergrijzing speelt een rol in de terugloop van het aantal leerlingen, ook hebben provincies last van leegloop omdat veel jonge gezinnen naar de Randstad vertrekken. Daar is voor hen meer werkgelegenheid.

Fusies of verhuur van klaslokalen
SBO-directeur Freddy Weima raadt scholen aan om nu al op de nadere daling van leerlingen in te spelen door te fuseren, door leslokalen te gaan verhuren of een deel van het vakkenaanbond te laten vallen. ‘Dit wordt een hard gelag voor scholen en gaat de kwaliteit en de omvang van het onderwijs aanbod aan alle kanten negatief beïnvloeden’aldus Weima. Niet alleen het basisonderwijs, het SBO verwacht dat ook het middelbaar onderwijs vanaf 2015 last zal krijgen van een terugloop van het aantal leerlingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.