Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanpassingen vaste-gezichtencriterium en kwaliteitseisen bso uitgesteld tot 1 juli 2024

De aanpassingen in de kwaliteitseisen die per 1 januari 2024 zouden ingaan, worden uitgesteld. De vier aanpassingen gaan in per 1 juli 2024 om de reacties uit de internetconsultatie en uitvoeringstoetsen zorgvuldig te verwerken en de sector voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden.
uitstel vertraging
Beeld: AdobeStock

Het gaat om de volgende maatregelen:

Dagopvang

Een kinderopvangorganisatie krijgt de mogelijkheid om beroepskrachten-in-opleiding als vast gezicht in te zetten. Daardoor kan een grotere groep beroepskrachten als vast gezicht gaan fungeren. Er zijn wel een aantal voorwaarden die als doel hebben om de emotionele veiligheid voor het kind te beschermen en te voorkomen dat de werk- en mentale druk van beroepskrachten (in opleiding) niet hoger wordt.

Buitenschoolse opvang

De wijzigingen voor de bso zijn als volgt:

  • De beroepskracht-kindratio wordt per 1 juli op locatieniveau berekend in plaats van op groepsniveau.
  • Kindercentrum-overstijgend opvangen tijdens schoolvrije perioden wordt vereenvoudigd. Zo hoeven er geen aparte afspraken in contracten tussen ouder en houder opgenomen te worden. Ook wordt duidelijker aan welke voorwaarden wel voldaan moet worden.
  • Tot slot wordt het mogelijk om andersgekwalificeerde beroepskrachten – bijvoorbeeld op het gebied van sport, muziek en cultuur – formatief in te zetten.

Toelichting maatregelen

De maatregelen zijn toegelicht op pagina 11 van de Kamerbrief van 26 april 2023. De demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kondigde de nieuwe ingangsdatum aan op pagina 4 van de Kamerbrief van 10 juli 2023.

Bron: Rijksoverheid

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.