Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Aanpassing diplomalijst gastouders

Aanpassing diplomalijst gastouders

In een reactie op kamervragen over de diplomalijst van gastouders laat minister Henk Kamp weten dat hij samen met branchepartijen bezig is met een zorgvuldige uitrol van een aangevulde en actuele lijst van pedagogische diploma’s voor gastouders. Onlangs werd een gastouder met een hbo-diploma kinderverzorging en opvoeding afgewezen omdat dit diploma niet op de lijst stond. Dit terwijl het vereiste diploma voor gastouders op mbo-2 niveau, is vastgesteld en het mbo diploma van deze opleidings wél op de lijst staat.

Een zorgvuldige klus
Dat het diploma van deze gastouder niet wordt geaccepteerd kan verstrekkende gevolgen hebben voor ouders die van haar opvang gebruik maken. Als zij niet wordt opgenomen in het Landelijke Register hebben ouders geen recht op kinderopvangtoeslag. Toch wil Kamp de implementatie van de nieuwe lijst zorgvuldig en juridisch veilig organiseren. Samen met branchepartijen in de kinderopvang is Kamp bezig om een gelijkstellingscommissie in te stellen. Bij deze commissie kan een verzoek worden ingediend om een diploma dat niet op de lijst staat, gelijk te stellen aan diploma’s die geldig zijn om gastouderopvang te mogen verzorgen.

Gastouders waren op de hoogte
Ook wil de minister benadrukken dat alle gastouders al eerder op de hoogte zijn gesteld van de diploma’s die wel geaccepteerd zijn. Het Implementatiebureau Kinderopvang heeft sinds eind 2009 alle betrokkenen uitgebreid geïnformeerd.

6 REACTIES

 1. Ik ben het eens met onderstaande reacties maar er is meer.Er zijn heel veel opleidingen te volgen in Nederland.Men houdt de regeltjes ook vast ten aanzien van werken in de kinderopvang en ander kindgerichte banen.Heb je een diploma gevolgd wat niet geaccepteerd is volgens werken in de kinderopvang of Calibris dan word je als werknemer afgewezen.Naar mijn idee klopt er iets niet ten aanzien van dit beleid.Omdat bepaalde opleidingen zeer goed aansluiten.Maar men doet maar en selecteert heftig.Vandaar dat het systeem zich zeer langzaam ontwikkelt en goede mensen buiten de boot vallen.De lijnen zouden veel meer aansluiting moeten hebben met name het gehele zorg en welzijn opleiden.opleiden.Men zou verfkorte trajecten aan kunnen bieden.Ook hierin laat men heel veel steken vallen.En dan moet men meer werken : Hoe is dit mogelijk ? Zeer frusterend.
  Opleidingen zijn er in overvloed ook dit werkt tegen.Heel veel mensen kunnen goed werk afleveren en willen graag …… verkort omgeschoold worden.En niet beoordeeld worden in verband met de strakke lijnen die men aanhoudt.Verdieping moet er zijn ten aanzien van opleidingen te analyseren.

 2. Lees alle reacties
 3. Zelf ben ik ook zo’n geval. Ik ben ontwikkelingspsycholoog en heb een opleiding tot remedial teacher, heb een eigen gastouderbureau en nu sinds kort een kinderdagverblijf. Daarnaast ook veel ervaring in het werken met kinderen op groepen, jeugdhulpverlening. Zeer frustrerend vond ik het dat ik toch van de GGD de opleiding SPW-3 moest doen, omdat ik anders niet op de groep mag. Gelukkig bestaat zoiets als een examentraject.

 4. Ook in de kinderopvang komen nog rare situaties voor Een kinder en jeugdpsychologe, universitait geschoold en die tijdens haar studie 6 jaar gewerkt heeft in de dagopvang en BSO moet nu een EVC procedure gaan doorlopen om tijdelijk weer aan het werk te kunnen. Welke organisatie gaat dit doen voor een invalkracht die niet gaat blijven maar wel in een periode tussen 2 banen in van nut kan zijn in een invalpool die altijd te krap is.
  Een minimum niveau is prima maar een maximum is nergens voor nodig We hebben toch ook nog ons eigen gezonde verstand.

 5. Met de plannen voor de nieuwe Wet Kinderopvang was ook al meteen beloofd dat er een gelijkstellingscommissie zou komen. Vorig jaar heb ik – en met mij vele anderen – veel moeite gedaan om te zorgen dat deze commissie er kwam. Helaas werd er toen geen werk van gemaakt; het had geen prioriteit. Veel mensen hebben daardoor een opleidingstraject of EVC-procedure moeten doorlopen, terwijl dat niet nodig was geweest, als die commissie er toen wel was. Helaas.
  Groetjes José Kneepkens
  Kinderopvang de Bamboebeer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.